Вже пройшло більше тижня, як кандидатів у Президенти України було зареєстровано у ЦВК України. Ще не всі кандидати розпочали власну передвиборчу кампанію, але деякі з них вже почали проводити свої зустрічі з виборцями у областях.

Зокрема до Луганська вже завітали декілька кандидатів, створивши інформаційний привід для висвітлення власного візиту у ЗМІ. Зокрема провівши аналіз ЗМІ м. Луганськ в період з 20 березня до 10 квітня можна розбити на декілька відрізків висвітлення новин про кандидатів: 1) намір балотуватися у Президенти; 2) висвітлення інформації про декларації про доходи від кандидатів і їх реєстрація у ЦВК; 3) візит кандидатів до м. Луганськ.

Лідерами з висвітлення у ЗМІ є Сергій Тігіпко і Михайло Добкін, які вже відвідали Луганськ. Кандидати надали декілька приводів писати про них луганським журналістам. Зокрема, про розкол Партії регіонів на прихильників Добкіна і Тігіпко, про спроби переговорів Тігіпка, а потім Добкіна з протестувальниками біля Луганського відділення СБУ, що потрапило також у заголовки статтей.

luhansk1

Загалом було взято сім ЗМІ Луганська, які є одними з тих, які читає місцевий виборець. Це сайти «Схід-інфо», «Коментарі Луганськ», «0642»,  «Политика 2.0», «Восточный Вариант», «Ірта-Факс» та сайт газети «ХХІ Век». І пошук по сайтах видав ось такі результати:

Таким чином найбільш згадуваними кандидатами у статтях і новинах ЗМІ є Сергій Тігіпко (103 рази, 21 заголовок), Михайло Добкін (81 раз, 28 заголовків), Юлія Тимошенко (62 рази, 26 заголовків).  Щодо інших кандидатів, то вони набагато менше згадуються у ЗМІ на відміну від вищезгаданих кандидатів. Так Дмитро Ярош згадується 37 разів (5 заголовків), Ольга Богомолець 27 разів (3 заголовки), Петро Порошенко 44 рази (22 заголовки), Олег Ляшко 33 рази (14 заголовки).

luhansk2

Матеріали згадування про кандидатів є досить непропорційними порівняно зі згадуваннями опонентів вище зазначених кандидатів. А тому нагадуємо вам, що у пункті 1 статті 60 Закону України «Про вибори Президента України» зазначається: «Передвиборча агітація з використанням засобів масової інформації усіх форм власності проводиться з дотриманням принципу рівних умов та в порядку, передбаченому цим Законом», наразі ж цей принцип у багатьох ЗМІ Луганська часто не дотримується.

 

Довідково:                                                                                                                                                       

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.