В агітаційній газеті Анатолія Гриценка опубліковано результати опитування, згідно з яким 20,7 відсотка українців хочуть бачити Верховним головнокомандувачем кандидата у Президенти Анатолія Гриценка. У Київському міжнародному інституті соціології підтвердили факт проведення опитування на замовлення штабу Анатолія Гриценка, однак подробиць не повідомили.

hrytsenko kyiv2 

Ознаки маніпуляції з точки зору Мережі ОПОРА:

1 Не вказана кількість респондентів, похибка вибірки та інші вихідні дані, які публікуються разом з результатами опитування.

2 Запитання з приводу бажання бачити верховним головнокомандувачем сформульовано з вигодою для кандидата – колишнього міністра оборони і військового у минулому.

У київському міському штабі кандидата не змогли дати відповідь на питання, чому опитування опубліковане з порушенням норм і стандартів публікації таких даних, однак пообіцяли відповісти найближчим часом. 

На думку директора фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, так подавати інформацію неприпустимо: «Це не журналістика. Мають бути вихідні дані - хто проводив, коли, скільки було опитано тощо. Я вже не кажу про шахрайські висновки: навіть якщо люди хочуть бачити когось головнокомандувачем, то це не означає, що хочуть Президентом».

З іншого боку, агітатори Анатолія Гриценка з підозрою поставилися до журналіста Мережі ОПОРА, намагалися заборонити знімати намет, газету та їх самих.

Наклад газети 401 тисяча примірників. Свідоцтво про держреєстрацію КВ № 16558-5030Р від 26.04.2010, замовник – довірена особа кандидата в Президенти Гриценка  - Денисенко О.В.

hrytsenko kyiv

 
 
Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.