14 квітня ЦВК сформувала окружні виборчі комісії, що працюватимуть під час виборів Президента України 2014 року.

У Вінницькій області до керівного складу комісій (голова, заступник голови, секретар) увійшли представники 17 кандидатів на пост Президента України. Два претенденти на пост глави держави отримали по три особи в керівному складі комісій. Так, від Сергія Тігіпка (cамовисування) працюватиме секретар в ОВК № 11, заступник голови комісії в ОВК № 13 та голова в ОВК № 17. Представник Михайла Добкіна (самовисування) отримав посаду секретаря в ОВК № 12, заступника голови – у ОВК № 17, голови в ОВК № 18.

Представники трьох претендентів на пост Президента України мають по дві керівних посади в окружних комісіях області. Так, Зорян Шкіряк (безпартійний, cамовисування) представлений секретарем в ОВК № 13 та головою комісії в ОВК № 14. Олександр Клименко (висунутий Українською Народною партією) представлений заступником голови ОВК № 11 та головою ОВК № 16. Представники Миколи Маломужа (самовисування) стали заступниками голів ОВК у виборчих округах № 12 і № 16.

По одній особі у керівному складі ОВК області отримали Василь Куйбіда (висунутий політичною партією «Народний Рух України»), Петро Порошенко (самовисування), Юлія Тимошенко (висунута ВО «Батьківщина»), Олег Ляшко (висунутий Радикальною партією Олега Ляшка), Петро Симоненко (висунутий Комуністичною партією України), Олег Тягнибок (висунутий ВО «Свобода»), Анатолій Гриценко (висунутий партією «Громадянська позиція»), Ренат Кузьмін (самовисування), Дмитро Ярош (самовисування), Наталія Королевська (самовисування), Василь Цушко (самовисування), Олег Царьов (самовисування).

Шість із восьми окружних виборчих комісій на Вінниччині складаються з двадцяти осіб (ОВК № 11, № 12, № 13, № 14, № 15, № 18), а дві комісії мають по 19 членів (ОВК № 16, 17).

Зазначимо, що повноваження комісій починаються з моменту складання присяги не менш як двома третинами її складу на першому засіданні. Перше засідання закон вимагає провести протягом двох днів - 15-16 квітня.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.