У Чернівецькій міській організації політичної партії "УДАР" відбулася конференція, учасники якої звернулися до лідера партії Віталія Кличка з проханням «надати належну оцінку такій діяльності (народного депутата) Оксани Продан». Прохання викликане тим, що, за словами партійців, «вона грубо втручалася у перебіг робочих процесів, намагалась впливати на формування внутріпартійної структури та кадрового резерву шляхом нав’язування кандидатур, що  дискредитували себе як політичні діячі».

Все почалося з того, що в місцевих інтернет-виданнях була розповсюджена інформація, що міський виборчий штаб кандидата на пост Президента України Петра Порошенка очолив депутат Чернівецької міської ради Володимир Бешлей, якого пов’язують з місцевою групою «Рідне місто». Її, в свою чергу, пов’язують з чоловіком народного депутата від "УДАРу" Оксани Продан Василем, а також з Дмитром Фірташем. Нашоукраїнець Володимир Бешлей в 2011 році фотографував свій бюлетень під час таємного голосування за недовіру  меру міста Чернівці Миколі Федоруку, що може свідчити про те, що він голосував «за» зняття міського голови. Окрім того, Володимир Бешлей разом з іншими 22 депутатами підписав заяву в прокуратуру Чернівецької області проти активістів щодо блокування приміщення Чернівецької міської ради 2 грудня 2013 року під час подій Євромайдану.

"«Рідне місто», яке сьогодні є в Чернівцях, воно старається всілякими шляхами прорватися у нашу політичну силу, - розповідає в ефірі ТВА член партії "УДАР" Олексій Коломієць, якого називають одним із кандидатів на посаду мера Чернівців. -  А кандидатуру Бешлея подала пані Продан. Вона, напевно, не володіє тою ситуацією, яка сьогодні є в Чернівцях. І повірте, що "УДАР" працювати з тими зрадниками, з тими тушками, які були, не буде", - каже член партії "УДАР".

Народний депутат від партії "УДАР" Оксана Продан назвала брехнею інформацію про лобіювання кандидатури Бешлея на керівника міського штабу. На конкретніші питання спостерігача Громадянської мережі ОПОРА щодо ситуації навколо формування штабу Порошенка в Чернівцях та її можливу участь у виборах мера міста, про що говорилося в кулуарах, депутат не надала відповіді.

Так само інформацію про роботу в міському виборчому штабі Порошенка спростував Володимир Бешлей.

І от, 13 квітня відбулася конференція Чернівецької міської організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка», де окрім питання про участь міської організації у позачергових виборах Президента, розглядалося питання про ситуацію, яка склалася довкола Чернівецької міської організації.

Як повідомила Громадянській мережі ОПОРА прес-секратар місцевого осередку партії "УДАР" Олена Славська, «упродовж тривалого часу чинилися безпідставні спроби втручання у роботу Чернівецької міської організації народним депутатом України Оксаною Продан, яка не є членом Чернівецької обласної організації. Вона грубо втручалася у перебіг робочих процесів, намагалася впливати на формування внутріпартійної структури та кадрового резерву шляхом нав’язування кандидатур, що дискредитували себе як політичні діячі: це одіозні фігури області, депутати, які голосували синхронно з Партією регіонів за прийняття антинародних рішень та ті люди, які змінювали політичні орієнтири, керуючись виключно меркантильними інтересами. Остання пропозиція від Оксани Продан стосувалася усунення голови міської організації Партії з «призначенням» на це місце «своєї» людини та формування списків до міської ради переважно з кадрового резерву її одіозного оточення». Такі дії чернівецький "УДАР" розцінив як «спробу рейдерського захоплення місцевого осередку».

В місцевому "УДАРі" переконані, що Оксана Продан, «не маючи на це повноважень, в обхід Чернівецької міської організації Політичної партії «УДАР Віталія Кличка», намагалася вплинути на процес формування Чернівецького міського виборчого штабу кандидата у Президенти Петра Порошенка всупереч тому, що цей процес мав відбуватися за погодженням Чернівецької обласної організації Політичної партії «УДАР»  та представників від Петра Порошенка в області».

В результаті, чернівецькі ударівці прийняли рішення про звернення до Віталія Кличка з проханням надати належну оцінку такій діяльності Оксани Продан.

Тим часом, як повідомили ОПОРІ в партії, на посаду керівника штабу в місті Чернівці подав документи на затвердження у Київ Микола Юрійчук, заступник голови Чернівецької обласної організації партії "УДАР". Офіційного призначення ще не було.

Детальніше:

Надія Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.