На підставі подання кандидатів на пост Президента України щодо складу окружних виборчих комісій з виборів Президента України та доданих до них документів, ЦВК утворила 213 ОВК на території материкової України. У звязку з відсутністю подань кандидатур до складу ОВК АР Крим та м. Севастополь кандидатами на пост Президента, а також через неможливість організації підготовки виборів на цих територіях з урахуванням принципів виборчого процесу, ЦВК визнала неможливість утворення 12 ОВК на цих територіях.

Кандидатури до складу ОВК подав 21 кандидат на пост Президента з 23 зареєстрованих. Двоє з них (Андрій Гриненко і Валерій Коновалюк) не делегували своїх представників до складу ОВК. Відповідно до закону, кожен кандидат отримав частку керівних посад пропорційно кількості поданих кандидатур до складу ОВК. Якщо кандидат подав кандидатури до складу усіх ОВК, то, відповідно, він має 11 посад у кожній категорії, тобто голови, заступника голови та секретаря комісії. Що меншою була кількість подань, то менше керівних посад отримав кандидат. Так, зокрема, максимальну кількість голів окружних комісій собі забезпечили кандидати О. Богомолець, Ю. Бойко, А. Гриценко, О. Клименко, Н. Королевська, В. Куйбіда, О. Ляшко, П. Порошенко, П. Симоненко, Ю. Тимошенко, О. Тягнибок, В. Цушко, З. Шкіряк та Д. Ярош. Найбільше посад всього керівного складу (голови, заступника та секретаря) мають О. Ляшко, П. Порошенко, Ю. Тимошенко, В. Цушко та Д. Ярош. Варто зауважити, незважаючи на те, що максимальна кількість посад у кожній категорії становить 11 осіб, кандидати О. Ляшко та П. Порошенко мають по 12 заступників голови комісії та секретарів відповідно. Голова ЦВК М. Охендовський зазначив, шо відповідний розподіл складу всіх ОВК відбувається за допомогою єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори», а точніше її підсистеми «Вибори Президента України».

Досвід роботи у виборчих комісіях мають 67 % делегованих до їхнього складу осіб. За інформацією М. Охендовського, якщо порівнювати якість кандидатур, запропонованих до складу ОВК на цих виборах з кандидатурами, які пропонувались на виборах 2010 р. і 2012 р., то можна відзначити певний регрес. «ЦВК в окремих регіонах України була просто змушена призначати на керівні посади в ОВК людей, які не мали відповідного попереднього досвіду», - зазначив голова Комісії.

Всього до складу ОВК було включено 4 164 особи. З них – 52 % чоловіків та 48 % жінок. 83 % членів ОВК мають вищу освіту. Представники виборчих комісій віком від 40 до 60 років складають 43 %, а ті, хто молодший 20 років – 3 %.

У максимальному складі (21 особа) утворено 26 ОВК, у мінімальному (16 осіб) – лише одна комісія (виборчий округ № 155, Рівненська область). 4 ОВК утворено в складі 17 осіб.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.