25 травня відбудуться вибори 38 міських голів та депутатів 2-х міських рад, у тому числі в столиці та 6 обласних центрах. Офіційно кампанія стартує 4 квітня. Проте парламетарі планують розглянути важливі зміни до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" лише 8 квітня. Удосконалення нормативно-правової бази та перегляд ключових норм чинного законодавства є необхідною дією, яка позитивно вплине на вибори та не дасть маніпулювати їх перебігом, як це було у 2010 році. Нагадуємо, що останні  чергові вибори до органів місцевого самоврядування були визнані Громадянською мережею ОПОРА, як такі, що відбулись з численними порушенням міжнародних принципів та стандартів. Серед першочергових причин такої оцінки – закон, розкритикований українськими експертами, поважними міжнародними організаціями та окремими членами ЦВК.

На засіданні Верховної Ради 1 квітня депутати розглядали у другому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) №2664 авторства Р. Князевича. Після першого читання до нього було внесено 311 поправок. Непереборною перепоною для ефективного голосування 1 квітня стали зміни, запропоновані Давид Жванієм, №307 та 308, відповідно до яких, Центральна виборча комісія повинна була оновити склад Київської міської та Одеської міської територіальних виборчих комісій. Частина парламентської коаліції, депутати якої були близькі до Партії регіонів, вимагає залишити територіальну комісію в Києві та Одесі в чинному складі, до членів якого можуть виникати питання щодо їх дій під час попередніх виборів.  «Група "Економічний розвиток" хоче, щоб переформатувань не було. По ним там з-десяток судових рішень є по фальсифікаціях. От і вони і не голосують», - зазначив Валерій Карпунцов (УДАР), фракція якого вимагає змін у складі ТВК. Значна увага нової редакції Закону також приділена створенню районних виборчих комісій у місті Києві. Окрім того, документом передбачено самовисування на виборах міських голів, утворення районних ТВК, заборона на участь керівників закладів (тюрми, лікарні тощо) у роботі виборчих комісій на спецдільницях, включення до складу ТВК кандидатів від місцевих партій та проведення окремого жеребкування по кожній окремій виборчій комісії, затвердження обґрунтованого кворуму для виборчих комісій, унеможливлення зняття з реєстрації кандидатів під час кампанії за порушення, удосконалення процедури голосування на дому.

Українські експерти неодноразово наголошували на необхідності запровадження двотурової системи (вибори абсолютною більшістю) для виборів міських голів. Громадянська мережа ОПОРА важає, що другий тур місцевих виборів може бути проведений одночасно з другим туром президентських, що не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету. При повторному розгляді законопроекту Микола Катеринчук запропонував внести поправку (№280) щодо проведення другого туру місцевих виборів, проте вона була відхилена.

Оскільки чинна редакція Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не дозволяє провести чесні і демократичні вибори, ОПОРА наголошує на необхідності термінового ухвалення рішення щодо змін до діючого Закону. Сподіваємось, що 8 квітня депутати все ж ухвалять нову редакцію, адже реформа виборчого законодавства дозволить виборам відбутися в демократичний спосіб.

У свою чергу, Громадянська мережа ОПОРА розпочинає кампанію моніторингу за місцевими виборами. Вже з перших днів процесу, довготермінові спостерігачі стежитимуть за перебігом кампанії у Києві, Сумах, Чернівцях, Одесі, Миколаєві та Черкасах.У день голосування в Києві організація мобілізує 500 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів на основі статистичної вибірки та якісного спостереження.

ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

За коментарями звертайтесь:  
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих програм,
063 617 97 50