Система запису і обробки мовної інформації «Графіт – ВР12» забезпечує підготовку стенограм виступів народних депутатів під час пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій. На це Управління справами Верховної Ради витратило майже мільйон гривень. І якщо стенограми роботи парламенту, виступи депутатів оприлюднюються на офіційному сайті органу влади, то записи з комітетів та тимчасових слідчих комісій не доступні в повному обсязі.

І якщо стенограми роботи парламенту, виступи депутатів оприлюднюються на офіційному сайті органу влади, то записи з комітетів та тимчасових слідчих комісій не доступні в повному обсязі.

Недоступність більшості стенограм обмежує громадян та журналістів у праві доступу до змістової інформації щодо мотивів, предмету обговорення та порядку ухвалення суспільно-важливих рішень, хоча саме на ці потреби кошти платників податків було спрямовано у чималому розмірі.

Майже 1,5 мільйони гривень витратило Управління справами Верховної Ради на технічне обладнання для організації роботи парламенту у 2012 році. Левова частка від загальної суми, а саме – 875 тисяч гривень, пішла на систему запису і обробки мовної інформації «Графіт – ВР12». Передбачалося, що цей комплекс слугуватиме для підготовки стенограм виступів народних депутатів.

Необхідність стенографування виступів народних депутатів визначена на законодавчому рівні. У Законі «Про комітети Верховної Ради України» вказано, що «Протокол і  стенограма  засідання  комітету  є офіційними документами,  що  підтверджують  процес  обговорення і прийняття рішення, висновку, рекомендації комітету». Схожа норма передбачена у Законі «Про Регламент Верховної Ради України». Система запису і обробки мовної інформації повинна була б забезпечувати стенографування пленарних засідань Верховної Ради, засідань Погоджувальної ради депутатських фракцій, засідань комітетів, тимчасових спеціальних та слідчих комісій.

З технічної точки зору, система запису і обробки мовної інформації «Графіт - ВР12» – це майже 30 автоматизованих робочих місць, декілька серверів, блоків та мережеве обладнання. Найдорожчою частиною комплексу є програмне забезпечення, яке коштувало платникам податків 250 тисяч гривень. Його розробником є ТОВ «НВП «Омега». Ця компанія перемогла в тендері на оновлення системи комп’ютерного стенографування Верховної Ради. Щоправда, більше ніхто участь у конкурсі не брав. Раніше система «Графіт» модернізувалась у 1994, 1999 та 2004 роках.

За інформацією Апарату Верховної Ради, яка була надана ОПОРІ в порядку офіційної відповіді на запит, з 29 комітетів лише 20 ведуть стенограми засідань. Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що документи, які містять суспільно важливі дані повинні оприлюднюватися органами влади на офіційних веб-сайтах. Проте, лише Комітет з питань свободи слова та інформації і Комітет з питань культури та духовності регулярно оприлюднюють стенограми у мережі Інтернет.

Стенографування засідань тимчасових спеціальних та слідчих комісій у діючій Верховній Раді не відбувається. З початку своєї роботи народні обранці створили лише одну тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року. Однак цей робочий орган так і не почав легітимно працювати через ігнорування засідань депутатами від Партії регіонів, які мають більшість у комісії.

Аналіз виконання вимог законодавства щодо ведення стенограм засідань комітетів Верховної Ради VII скликання

Комітети, які ведуть стенограми та оприлюднюють їх
Комітети, які ведуть стенограми, однак не оприлюднюють їх
Комітети, які не ведуть стенограми
Комітет з питань свободи слова та інформації
Комітет з питань бюджету
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
Комітет з питань культури і духовності
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів
Комітет у закордонних справах
 
Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму
Комітет з питань транспорту і зв’язку
 
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності
Комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики
 
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин
Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України
 
Комітет з питань охорони здоров'я
Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства
 
Комітет з питань правової політики
Комітет з питань фінансів і банківської діяльності
 
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації
Комітет з питань економічної політики
 
Комітет з питань науки і освіти
Комітет з питань інформації та інформаційних технологій
 
Комітет з питань національної безпеки і оборони
 
 
Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування
 
 
Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
 
 
Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією
 
 
Комітет з питань європейської інтеграції
 
 
Комітет з питань податкової та митної політики
 
 
Комітет з питань соціальної політики та праці
 
 
Комітет з питань верховенства права та правосуддя
 
 
Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин
 
 
За коментарями звертайтесь: 
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих і політичних програм
063 617 97 50,  [email protected]

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.