Сергій Чередніченко, громадський активіст та депутат Полтавської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у своєму інформаційному бюлетні «Врятуй Полтаву від Мамая» використовує «чорний піар» проти кандидата на посаду міського голови та діючого міського голову Олександра Мамая.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували сьогодні, 6 листопада, факт роздачі інформаційних бюлетнів під назвою «Врятуй Полтаву від Мамая» у різних районах міста. На буклеті не зазначено вихідної інформації та тиражу. Напередодні громадський активіст та депутат міської ради Сергій Черердніченко розповів спостерігачу ОПОРИ про те, що він започаткував акцію «Полтава без Мамая», у рамках якої 10 людей роздають газети у різних частинах міста.

У інформаційному бюлетні викладені схеми, за якими Олександр Мамай нібито фальсифікував вибори. Серед зазначених методів є і голосування за померлих осіб, недієздатних людей, і заміна бюлетнів під час переїзду, і псування бюлетнів під час підрахунку.

У бюлетні детально описані випадки голосування за людей, які померли. Так, у матеріалі, під назвою «За Мамая голосували «мертві душі» зазначено, що «5672 померлих полтаця відали свій голос за Олександра Мамая на місцевих виборах 2015 року».

У статті також зазначено, що «працівники центрального РАЦСу розповіли, що за два місяці до виборів Полтавська міська рада запросила у них список померлих людей за останній рік...згодом, повертаючись з виборчої дільниці, сусідка розповіла, що бачила щойно в списках виборців свого чоловіка, який помер півроку тому. Начебто нічого дивного – не встигли ще оновити. Але напроти його прізвища уже стояв підпис, що йому видали бюлетені. Тоді я і зрозуміла, навіщо нас просили надати інформацію про померлих, для того, аби внести цих людей у списки виборців...»

POltava chorniy piar informatsijnyi biuleten 1

POltava chorniy piar informatsijnyi biuleten 2

ОПОРА намагалась зв’язатись з Олександром Мамаєм та його прес-службою, та, нажаль, усі спроби залишились безрезультатними. На дзвінки не відповідають.

ОПОРА зв’язалась з Сергієм Чередніченко, який дуже неоднозначно прокоментував те, що видання не має вихідних даних. Спочатку він припустив, що спостерігач ОПОРИ недодивився вихідні дані. Та коли спостерігач запевнив, що вихідних даних дійсно немає, Сергій Чередніченко відповів: «Ну і що? Ну немає, ну і що далі? Помилка технічна».

- На макетах були зазначені вихідні дані, але сталася помилка, і у типографії не віддрукували їх, - додав Сергій Чередніченко.

Натомість він пообіцяв виправити помилку в наступному випуску видання.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що подібні піар-технології є маніпуляцією громадською думкою. Зазначимо, що у частині 5 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюджувати завідомо недостовірні відомості про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію-суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюджувати завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями. Згідно статті 297 Цивільного кодексу України: «кожен має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними…».

Крім цього, згідно частини 2 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори”: «Друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Громадянська мережа ОПОРА закликає політиків вести чесну та гідну передвиборчу кампанію та не порушувати законодавство України. Нагадуємо, згідно з міжнародними практиками очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборчих перегонів.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Ірина Грицун
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380979382544
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.