У ніч з 4 на 5 листопада відбулася перевірка протоколів з виборів до Черкаської обласної ради членами обласної виборчої комісії за присутністю представників ЦВК. У результаті виявили невідповідність даних протоколів районних ТВК з даними, встановленими 4 листопада.

Тому обласна виборча комісія постановою № 77 «Про розгляд змін до протоколу про результати виборів депутатів Черкаської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі» скасовала постанову № 76 від 4 листопада «Про встановлення результатів виборів». 

Офіційна причина невідповідності - помилки допущені в результаті технічного збою обчислювальної техніки.

Опісля, згідно цієї постанови, було складено протокол з новими результатами виборів із поміткою «Уточнений».

Так, за уточненими результатами в обласну раду проходять такі партії:

БПП «Солідарність» –  18 мандатів, ВО «ЧЕРКАЩАНИ» – 16 мандатів, ВО «Батьківщина» – 13 мандатів, «Радикальна партія Олега Ляшка» – 10 мандатів, «Відродження» – 8 мандатів, «Свобода» – 7 мандатів, «УКРОП» – 7 мандатів, «Партія ветеранів Афганістану» – 5 мандатів.

PROTOKOL

Перевірці передувала заява політичних сил про те, що Черкаська обласна ТВК проголосувала за протокол, дані якого були сфальшовані. Зауважимо, що виявлені у результаті перегляду протоколів, цифри відповідали паралельному підрахунку голосів, який проводили політичні партії. Згідно них до облради не проходить партія «Опозиційний блок», проте потрапляє «Партія ветеранів Афганістану» та «УКРОП».

Також 4 листопада на засіданні обласної ТВК було повідомлено про зникнення печатки, окрім цього був відсутній голова комісії Микола Свергунов. За попередньою інформацією, зараз він перебуває в Києві. Натомість печатку знайти вдалося. Вона лежала у сейфі прикрита документами.

Тим часом, партія «Опозиційний блок» оприлюднила заяву, в якій йдеться про те, що на членів обласної виборчої комісії здійснюється тиск.

KOMICIA 2

KOMICIA 3

KOMICIA

Довідково: 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.