В обласному центрі Волинської області станом на 4 листопада 10 політичних партій, які брали участь у виборах депутатів міської ради, та 9 кандидатів на посаду Луцького міського голови не подали остаточних фінансових звітів. До обласної виборчої комісії не надійшло фінансових звітів від 3 політичних сил.

Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області поцікавилась, чи подані до Луцької міської та Волинської обласної виборчих комісій проміжні та остаточні фінансові звіти розпорядниками виборчих фондів місцевих організацій партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. У результаті аналізу виявилось, що окремі місцеві осередки партій та кандидати на посаду Луцького міського голови проігнорували норму закону про обов’язкове подання до відповідних ТВК проміжних та остаточних фінансових звітів.

Зокрема, до Луцької міської виборчої комісії не надійшли остаточні фінансові звіти від 8 із 12 кандидатів на посаду Луцького міського голови, а саме: від Миколи Романюка, Олександра Товстенюка, Степана Москвича, Володимира Кучера, Павла Данильчука, Олени Голєвої, Олександра Кононовича та Оксани Марищук. Крім того, половина кандидатів (Микола Іванюк, Володимир Кучер, Павло Данильчук, Олена Голєва, Олександр Кононович та Оксана Марищук) не подали проміжних фінансових звітів. Зазначимо також, що один із кандидатів, а саме Павло Данильчук, пояснив відсутність фінансового звіту тим, що він не відкривав окремий виборчий фонд, а проводив агітацію за рахунок фонду партії «Громадський рух «Народний контроль», яка його висунула кандидатом.

Відповідно до ч. 6, Ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори» розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язаний не пізніш як за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Крім того, розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування  подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

До Луцької міської виборчої комісії також не подали остаточні фінансові звіти місцеві осередки партій: «Наш край», Народний Рух України, «Нова держава», «Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», Партії Пенсіонерів України, Радикальної партії Олега Ляшка та Української Республіканської Партії. Також зазначимо, що від політичної партії «Сила людей» надійшов лише проміжний фінансовий звіт.

Волинська обласна виборча комісія отримала фінансові звіти від 12 з 15 місцевих осередків політичних партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі з виборів до Волинської обласної ради. Зокрема, не подали фінансові звіти Європейська партія України, політична партія «Нова держава» і партія «Соціалісти». Причиною цього, за словами членів обласної ТВК, є те, що ці політичні сили не відкривали власних виборчих фондів.

«До Волинської обласної виборчої комісії не надходили повідомлення про відкриття виборчих фондів політичними партіями «Нова держава», «Соціалісти» та «Європейської партії України». У результаті, ці політичні сили не подали нам фінансові звіти. Усі інші політичні партії подали і проміжні, і остаточні фінансові звіти», - розповів член Волинської обласної виборчої комісії Микола Євтушин.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду місцевої організації партії зобов’язаний за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією (ч. 4, Ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори»). Розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду місцевої організації партії зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією (ч. 5, Ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори»).

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.