4 листопада за ініціативи представників політичних сил відбулася прес-конференція щодо ймовірного спотворення результатів виборів до Черкаської облради.

press

Зокрема, вони наголосили на неприпустимості таких дій та активній участі правоохоронців у розслідуванні цієї ситуації.

Нагадаємо, що вчора, 4 листопада, представники політичних сил, зокрема ВО «Свобода» повідомили про те, що вночі Черкаська обласна ТВК проголосувала за остаточний протокол, дані якого не відповідають паралельному підрахунку голосів. Окрім цього, представник від ВО «Свобода» Андрій Куча на своїй сторінці у Facebook виклав фотографії протоколів з округів.

Керівник УМВС по Черкаській області Владислав Пустовар повідомив про те, що по цим фактам відкрито кримінальне провадження за ст. 158, ч. 4 Кримінального кодексу України у якій ідеться про фальсифікацію виборчих документів. За словами В. Пустовара, якщо у виборчих документах буде знайдено розбіжності, винних чекає кримінальна відповідальність.

Також представники політичних сил «УКРОП», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Партія ветеранів Афганістану, Радикальна партія Олега Ляшка», ВО «Черкащани», партія «Відродження» та Партія простих людей» підписали меморандум про невизнання результатів виборів до облради.

Окрім цього, народний депутат Зорян Шкіряк на своїй сторінці у Facebookтакож повідомив, що МВС України порушило кримінальну справу по можливим фальсифікаціям та спробам спотворення результатів місцевих виборів у Черкаській області: «Правоохоронці перевіряють надану представниками політичних сил інформацію про фальшування підрахунку голосів на користь окремих суб’єктів виборчого процесу. З представників апарату УМВС створено слідчу групу. Проводиться допит членів виборчої комісії. Готується клопотання до суду для вилучення оригіналів протоколів виборчих комісій. Всі покази та зібрані матеріали будуть долучені до матеріалів справи. Слідчі дії будуть проведенні об’єктивно та відкрито із залученням громадськості. Розслідування справи знаходиться під особистим контролем Начальника УМВС України в Черкаській області Владислава Пустовара».

Також голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав правоохоронні органи перевірити інформацію про фальсифікацію підрахунку голосів на місцевих виборах у Черкасах та Київській області.

Довідково: 

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на  сайті ОПОРИ та  Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному свідомому спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажитимобільний додаток «Місцеві вибори» для Android