ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Волинської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Волинської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордониВолинська область

Волинська область розташована на північному заході України і межує на заході з Республікою Польща, на півночі – з Республікою Білорусь, на сході – з Рівненською областю, на півдні – з Львівською областю.

Площа області складає 20,1 тис. кв. км (2 014 474 га), або 3% від загальної території України.

Адміністративно-територіальні одиниці:

В області нараховується 1 087 населених пунктів, з них 22 селищ міського типу та 1 054 сіл. Міст у Волинській області 11, зокрема 4 обласного значення (Володимир-Волинський, Луцьк, Ковель, Нововолинськ) та 7 малих міст: Берестечко, Горохів, Камінь-Каширський, Ківерці, Любомль, Рожище, Устилуг). Обласний центр – м. Луцьк.Волинська область, райони

Кількість районів – 16 (Володимир-Волинський, Горохівський, Іваничівський,Камінь-Каширський, Ківерцівський, Ковельський, Локачинський, Луцький, Любешівський, Любомльський, Маневицький, Ратнівський, Рожищенський, Старовижівський, Турійський,Шацький).

Рельєф, транспортна мережа:

Область розташована у поліській і лісостеповій фізико-географічних зонах. На території області нараховується 220 озер (одне з найбільших в Україні – Світязь) та протікає 130 річок (найбільші з них: Західний Буг, Прип'ять, Стохід, Турія, Стир).

Транспортна мережа загального користування досить розгалужена і включає 596,8 км залізничних колій та 6 203,8 км автомобільних доріг державного і місцевого значення (зокрема із твердим покриттям 5 749,5 км).

Окремі населені пункти північних районів є важкодоступні через великі русла річок та малу кількість мостів. Останніх в області нараховується:  386 автомобільних та 134 залізничних.

2. Соціально-демографічна ситуація

Кількість жителів області на 1 січня 2012 року становить 1 038,6 тис. чол., 2,27 % від населення України, зокрема: міське населення 51,9%, сільське 48,1%. В обласному центрі проживає 213,06 тис. чол.

Щільність населення на 1 кв. км 51 особа.

53% населення області складають жінки, а 47% – чоловіки.

Природний приріст за 2011 рік становив +778 осіб.

Віковий склад населення Волинської області (на 1 січня 2010 року) такий:

  • у віці, молодшому за працездатний – 20%;
  • у працездатному віці – 59%;
  • у  віці, старшому за працездатний  – 21%.

Станом на 01.01.2012 року в області здійснюють діяльність 15 обласних об'єднань громадян, що представляють національно-культурні інтереси, 9 національних меншин: азербайджанців, білорусів, росіян, поляків, чехів, євреїв, ромів, німців, вірменів.

У національному складі населення області переважають українці, чисельність яких складає 96,9% від загальної кількості населення. 2,4% – росіян, 0,3% – білорусів, 0,1% – поляків. Українську мову вважають рідною 97,3% населення області. Місць компактного проживання національних меншин в області немає.

3. Економічна ситуація

Провідними галузями економіки Волинської області є промисловий та аграрний сектори, які забезпечують більше половини її сукупного продукту. Серед провідних галузей також – харчова, машинобудування, паливна, хімічна та промисловість будівельних матеріалів.

Економічна структура області має такий вигляд (у відсотках від валового продукту):

  • сільське господарство – 35,3;
  • послуги – 26,2;
  • промисловість – 25,1;
  • будівництво – 3,6.

Структура ринку зайнятості:

Зайнято найманих штатних працівників у всіх сферах економічної діяльності: 200,2 тис. чол., зокрема:

  • у промисловості 20,7%;
  • у сільському господарстві 6%;
  • у будівництві 3,9%;
  • у торгівлі 7,6%.

Кількість зареєстрованих безробітних на лютий 2012 становила  13 076 осіб, що становить 2,1% до населення працездатного віку.

Номінальна середньомісячна заробітна плата за 2011 р. становила 1 972 гривні.

Впливові бізнес-групи області

Найвпливовішою бізнес-структурою області є група компаній «Континіум» – велика українська фінансово-промислова група, що здійснює діяльність у різних сферах економіки. Основний дохід групі приносить діяльність компаній по збуту нафтопродуктів і управлінню АЗС. Значні доходи також забезпечують молочний холдинг і телекомунікаційна компанія. Основні підприємства групи:

  • у нафто-паливному секторі («Західна нафтова група», «Вест Ойл Груп», «Торговий дім «Континіум-Галичина», ТОВ «Континент Нафто Трейд» – автозаправки торгової марки «WOG», Луцька нафтобаза, Ковельська нафтобаза);
  • у сфері нерухомості і торгівлі (гіпермаркет «Там-Там»);
  • у харчовій промисловості («Торговий дім «Західна молочна група», ВАТ «Ковельмолоко» – торгові марки КОМО та «Молочна родина»);
  • у телекомунікаційній сфері (Компанія ITC (ТМ «CDMA Ukraine»)).

Співвласниками групи є міліонери Ігор Єремеєв та Степан Івахів, які згідно журналу «Кореспондент» займають 37-38 місця в рейтингу найбагатших українців за 2011 рік.

Ігор Єремеєв є членом Політради Народної Партії. На виборах 2002 року був обраний народним депутатом України по Маневицькому виборчому округу №23, що у Волинській області (36,44% голосів). Працював в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, був уповноваженим представником і керівником депутатської фракції Аграрної партії України. Під час парламентських виборів 2006 року був керівником виборчого штабу Народного Блоку Литвина та №7 у відповідному виборчому списку. Після невдачі на виборах на певний період відійшов від активної політики. Останні півроку працював на посаді радника голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, з яким має дружні стосунки. В 2012 році планує знову балотуватися по одномандатному мажоритарному виборчому округу з центром в смт Маневичі.

Степан Івахів має менший політичний досвід ніж його бізнес-партнер. Так, у 2002 році С. Івахів балотувався до Верховної Ради під №8 в списку партії «Нова генерація», членом якої числився і сам. Як відомо, партія, яку на той час очолював Юрій Мірошниченко, тоді набрала менше 1% голосів. У 2006 році С. Івахів вже як член Народної партії під №133 пробує потрапити у парламент за списком Народного Блоку Литвина. Однак успішним для олігарха став третій похід в політику – в 2010 році на місцевих виборах С. Івахів був обраний депутатом Волинської обласної ради за списком Партії регіонів, членом якої він є по сьогодні. Як і його партнер – теж має намір балотуватися до Верховної Ради по одному із мажоритарних округів Волинської області.

Впливовою бізнес-структурою області є й ТОВ «Агропромислова група «Пан Курчак», до складу якої входить шість потужних виробничих комплексів, що складають основу замкнутого технологічного циклу – оренда с/г угідь для вирощування кормів, м’ясне тваринництво, м’ясо-переробка. До групи належать такі підприємства, як: ПП «Західна аграрна компанія», ТОВ «Агротехніка», ТОВ «Агідель», ТОВ «Птахокомплекс «Губин», ТОВ «Віра-1», ТОВ «ВМП» – торговельні марки «М’ясна точка», «Пан Курчак». На підприємствах групи працює близько 2 000 осіб.

Засновником та головою правління товариства є Сергій Мартиняк, який є діючим депутатом Волинської обласної ради, куди був обраний по мажоритарному округу від Аграрної партії України. Планує балотуватись у Верховну Раду по одномандатному мажоритарному округу з центром у м. Горохів, оскільки більшість підприємств його Агропромислової групи працюють в населених пунктах, що належать до цього виборчого округу.

Серед успішних та великих підприємств регіону автомобільної промисловості варто відзначити такі:

- ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «АК «Богдан Моторс», що входить до складу корпорації «Богдан». Основна спеціалізація підприємства – виробництво автобусів та тролейбусів На підприємстві працює близько 1 000 осіб. Очолює підприємство наразі його багаторічний керівник Володимир Гунчик, який водночас є заступником президента корпорації «Богдан». В. Гунчик у Волинській обласній раді минулого скликання представляв партію «Наша Україна». На останніх місцевих виборах він безуспішно балотувався в облраду від партії «Сильна Україна». Водночас, підприємство входить у сферу інтересів Петра Порошенка.

- ВАТ «СКФ Україна» (в минулому – ВАТ «Луцький підшипниковий завод»), що належить до міжнародної промислової групи SKF, світового лідера в галузі виробництва підшипників кочення. На виробництві зайнято 1 300 працівників. Генеральний директор ВАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський своїх політичних поглядів публічно не демонструє та позиціонує себе поза політикою.

- українсько-німецьке ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна» – завод із виробництва автомобільного електрообладнання німецької корпорації «Кромберг енд Шуберт». На заводі створено 3 700 нових робочих місць. Керує підприємством технічний директор поляк Славомір Качмарек. Політичних симпатій керівництво підприємства не демонструє.

Серед великих підприємств інших галузей промисловості області:

- українсько-польське СП «Модерн-Експо», що займається виробництвом торговельного обладнання, меблів для офісів та магазинів, один із найбільших виробників відповідного обладнання в країні. На підприємстві працює близько 1 300 осіб. Генеральний директор компанії «Модерн-Експо» Петро Пилипюк політичних симпатій не демонструє.

- ТОВ «Гербор-Холдінг» – підприємство з виробництва меблів, створене із залученням польських інвестицій, що є одним із лідерів меблевої галузі на українському ринку. На підприємстві створено 800 робочих місць. Керівником є Борбелюк Олег, що двічі обирався депутатом Волинської обласної ради: в 2006 році – від блоку «Наша Україна», в 2010 році – по мажоритарному округу від партії «Сильна Україна». Входить до «прогубернаторської» більшості.

- ВАТ «Ковельсільмаш», що має більше, ніж 1 500 працівників. Голова правління Заікін Микола позапартійний. Хоча раніше очолював Ковельську міську організацію Партії промисловців і підприємців України. На останніх місцевих виборах 2010 року балотувався в Ковельську міську раду спільно із колишнім «мером» С. Кошаруком по списку Політичної Партії «Совість України».

- ВАТ «Волиньхолдинг», продукція якого відома під торговельною маркою «Торчин-продукт». Належить швейцарській корпорації «Nestle». На підприємстві працює близько 1 000 осіб. Керівники підприємства є найманими менеджерами, тому своїх політичних симпатій не демонструють.

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування) Загальна к-сть рад – 21
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі
Інформація взята із відкритих джерела та відповідей партій на інформаційні запити ОПОРИ
К-сть рад куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Волинської обласної ради (%)
На виборах до Луцької. міської  ради (%)
1
ВО «Батьківщина»
20
-
21
340
319
23,36
21,26
2
Партія регіонів
20
10 460
21
193
200
18,86
7,54
3
ВО «Свобода»
20
-
19
77
76
7,44
13,31
4
«Фронт Змін»
20
-
17
51
53
4,73
7,01
5
Народна партія
20
-
17
121
121
2,84
1,45
6
«Наша Україна»
20
-
17
64
65
3,72
6,54
7
«Єдиний центр»
20
-
16
58
58
2,82
1,16
8
Комуністична партія України
20
-
6
21
20
2,39
2,00
9
Партія реформи і порядок
20
1 923
4
13
14
1,95
0,82
10
«УДАР»
18
-
0
0
1
1,01
1,93
11
Українська Народна Партія
20
-
10
25
27
1,06
-
12
УРП «Собор»
20
-
4
9
11
1,18
0,95
13
Українська соціал-демократична партія (Україна - Вперед)
20
-
2
6
6
0,72
0,86
14
«Народний Рух України»
14
-
4
8
5
0,78
0,52

Результати місцевих виборів 2010 року показали, що більшість виборців Волинської області симпатизують ВО «Батьківщина». Ця партія отримала перемогу за пропорційною складовою у майже всіх районах та містах області. Партія має дієві осередки по всій області. Разом з тим, останній два роки спостерігається певний відтік членства з партії, що пов’язано як із деяким тиском на прихильників Юлії Тимошенко (найбільш відчутно це серед працівників сфери освіти), так і певним розчаруванням виборців у партії. Після виборів окремі із депутатів місцевих рад покинули партію.

Разом з тим, переможцем місцевих виборів можна назвати Партію регіонів, яка зуміла в західному регіоні країни здобути друге місце в багатомандатному окрузі на виборах до облради. Ще відчутніший успіх регіоналів за мажоритарною складовою виборів. Завдяки змішаній системі виборів Партія регіонів із партнерами зуміла сформувати свою більшість у Волинській обласній раді та обрати головою свого ставленика. В багатьох районних радах головами стали теж кандидатури від Партії регіонів. Багато в чому свій успіх партія влади завдячує персоні голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, в якого значний особистий рейтинг та зв’язки.

Приблизно однакові можливості у ВО «Свобода» та партії «Фронт Змін». Перша здобула чимало місць у місцевих радах, має розгалужену партійну мережу, досить стабільне членство. Водночас, «Фронт Змін» має кращу динаміку розвитку партійної структури. До неї приєднуються окремі депутати від різних політичних сил. Наприклад, обласний осередок партії «За Україну!» майже повним складом перейшов до «Фронту Змін».

Народна партія отримала депутатські мандати лише за рахунок відомих у краї мажоритарників, партійна структура напівдієва. Натомість, партія «Наша Україна» майже повністю розпалася. Здобуті на місцевих виборах мандати були, мабуть, останнім успіхом партії, яка й досі не погасила боргів із зарплати перед своїми працівниками.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Волинська область
Клімчук Борис Петрович (Партія регіонів)
Войтович Володимир Іванович (Народна партія)
Володимир-Волинський район
Скуба Валентин Михайлович (Партія регіонів)
Слащук Степан Миколайович (Позапартійний/висунутий Партією регіонів)
Горохівський район
Савчук Жанна Євгенівна (Партія регіонів)
Андрійчук Леонід Олександрович (Народна партія)
Іваничівський район
Томашевська Лідія Михайлівна («Єдиний центр»)
Стаднік Анатолій Павлович (Народна партія)
Камінь-Каширський район
Вовк Іван Іванович (Позапартійний/представлений Партією регіонів)
Сус Віктор Іванович (Народна партія)
Ківерцівський район
Колісник Зіновій Богданович (Народна партія)
Марчук Михайло Володимирович (Народна партія)
Ковельський район
Смітюх Іван Євдокимович (Партія регіонів)
Якубук Петро Григорович (ВО «Батьківщина»)
Локачинський район
Мазурок Володимир Максимович (Народна партія)
Демидюк Василь Ілліч (Народна партія)
Луцький район
Демчук Володимир Миколайович (Партія регіонів)
Волошенюк Ігор Васильович (Партія регіонів)
Любешівський район
Корець Василь Трохимович (Селянська партія)
Гриневич Василь Михайлович (Комуністична партія України)
Любомльський район
Дзядук Олександр Григорович (Партія регіонів)
Гаврилюк Святослав Євгенович (Партія регіонів)
Маневицький район
Миронюк Микола Георгійович (Партія регіонів)
Зінчук Петро Романович (Партія регіонів)
Ратнівський район
Трикош Валерій Олександрович (Партія регіонів)
Макарук Микола Михайлович («Наша Україна»)
Рожищенський район
Масалов Володимир Миколайович (Партія регіонів)
Музика Андрій Євгенович (ВО «Батьківщина»)
Старовижівський район
Семенюк Володимир Іванович (Партія регіонів)
Лисюк Валентина Степанівна (Позапартійна/висунута Партією регіонів)
Турійський район
Дишлюк Олександр Олександрович (Народна партія)
Черен Ольга Миколаївна (ВО «Батьківщина»)
Шацький район
Найда Володимир Степанович (Народна партія)
Голядинець Володимир Васильович (Народна партія)
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
місто Луцьк
Романюк Микола Ярославович (Позапартійний/висунутий партією «Сильна Україна»)
Пустовіт Григорій Олександрович (ВО «Батьківщина»)
місто Ковель
Кіндер Олег Олексійович (ВО «Батьківщина»)
Гетьман Михайло Олександрович (ВО «Батьківщина»)
місто Нововолинськ
Сапожніков Віктор Борисович (Позапартійний/висунутий ВО «Батьківщина»)
Рожелюк Володимир Дмитрович (ВО «Батьківщина»)
місто Володимир-Волинський
Саганюк Петро Данилович (Позапартійний/ висунутий партією «Сильна Україна»)
Свідерський Олег Миколайович (ВО «Батьківщина»)

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування демонструє чітку політичну заангажованість абсолютної більшості посадових осіб. Найбільше керівників органів влади мають стосунок до Партії регіонів – 16 осіб. Так, 9 голів райдержадміністрацій є членами ПР, ще один голова РДА – позапартійний, але водночас є депутатом облради від цієї партії. 3-є членів ПР очолюють районні ради, ще 2 позапартійних голів райрад балотувались у депутати від Партії регіонів. Очолює цю «регіональну» вертикаль голова облдержадміністрації Борис Клімчук, що теж є членом ПР. Така партійна монолітність керівників органів влади дає можливість одній партії ієрархічно керувати процесами в області. Щоправда, все управління йде не через партійну організацію, а через облдержадміністрацію.

Друга за кількістю посадовців у місцевих органах влади Народна партія – 11 керівників, зокрема: голова обласної ради Володимир Войтович, 4 голови РДА, 6 голів райрад. Але разом з тим, сама партія має незначний вплив на цих посадовців.

Ще меншу кількість керівних посад (10) та й лише в органах місцевого самоврядування, має більш рейтингова ВО «Батьківщина». Так, лише 3 голови районних рад є членами опозиційної партії. Водночас 2 міські голови та всі 4 секретарі міських (міст обласного значення) рад були обрані в ради від ВО «Батьківщина». Хоча щодо деяких з них є сумніви щодо відданості ідеям опозиції. Наприклад, важко назвати опозиціонером міського голову Нововолинська, який має добрі стосунки із головою ОДА.

Наявність кількох керівних посад у представників інших партій пов’язано або з особистим авторитетом певної особи, або ж із електоральною специфікою окремого району.

Депутати Верховної Ради України від області

ПІБ депутата
Партійність/Фракція
Зв'язок з областю
Депутатський стаж
1
Ващук Катерина Тимофіївна
член Народної Партії / фракція Народної Партії («Блок Литвина»)
До обрання у ВРУ жила та працювала у Волинській області. Двічі обиралася депутатом ВРУ від Волині
У 1994 (від СелПУ) та 1998 (від АПУ) рр. обиралася депутатом ВРУ по мажоритарному виборчому округу. В 2002 р. – обрана депутатом за списком блоку «За єдину Україну!». В 2007 р. обрана депутатом за списком «Блоку Литвина»
2
Горбатюк Анатолій Олексійович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
У 2006 р. обирався депутатом ВРУ по списку Партії регіонів. В 2010 р. став депутатом ВРУ від Партії регіонів
3
Карпук Володимир Георгійович
член партії «Наша Україна» / фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона»
Уродженець області. До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
У 2006 та 2007 рр. обирався депутатом ВРУ по списку блоку «Наша Україна» та «Наша Україна – Народна самооборона»
4
Кирильчук Євген Іванович
член ВО «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
В 1998 обраний депутатом за списком блоку СПУ-СелПУ, в 2002, 2006, 2007 рр. – депутат за списком Блоку Ю.Тимошенко
5
Кравчук Петро Костянтинович
член Української соціал-демократичної партії /  фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
Уродженець області. До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
В 2006 та 2007 рр. обирався депутатом ВРУ по списку Блоку Ю.Тимошенко
6
Мартинюк Адам Іванович
член Комуністичної партії України / фракція Комуністичної партії України
Уродженець області
В 1998, 2002, 2006, 2007 рр. – обраний депутатом за списком Комуністичної партії України
7
Олійник Віктор Степанович
член ВО «Батьківщина»/  фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
Уродженець області. До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
В 2007 р. обраний депутатом ВРУ по списку Блоку Ю.Тимошенко
8
Палиця Ігор Петрович
Безпартійний /фракція Блоку «Наша Україна – Народна самооборона»
Уродженець області
В 2007 р. обраний депутатом ВРУ по списку блоку «Наша Україна – Народна самооборона»
9
Потапчук Микола Леонтійович
член ВО «Батьківщина» /  фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області.
В 2007 р. обраний депутатом ВРУ по списку Блоку Ю.Тимошенко
10
Смітюх Григорій Євдокимович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
Уродженець області. Рідний брат очолює Ковельську РДА.
В 2006 та 2007 рр. обирався депутатом ВРУ по списку Партії регіонів
11
Шевчук Сергій Володимирович
член ВО «Батьківщина», «Блок Юлії Тимошенко»
Уродженець області. До обрання у ВРУ жив та працював у Волинській області. Обирався депутатом ВРУ від Волині
В 1998 обирався депутатом ВРУ по мажоритарному виборчому округу від НДП. В 2002 р. – обраний депутатом за списком блоку «За єдину Україну!». У 2006 та 2007 рр. обирався депутатом ВРУ по списку Блоку Ю.Тимошенко

Депутатів Верховної Ради від Волинської області не багато – лише 11. Та й стосунок до області вони мають різний. У населених пунктах області діють приймальні всіх згаданих депутатів (крім І. Палиці). В основному вони базуються на офісах партій, членами яких є народні депутати.

Ще кілька років тому впливовими для області були досвідчені депутати Є. Кирильчук та К. Ващук. Однак наближення парламентських виборів 2012 року змінило акценти та пріоритети. Вже мінімум останні півроку три народні обранці активно відвідують райони області та долучаються до різного роду акцій і подій. Це, зокрема, А. Мартинюк, Г. Смітюх, І. Палиця. Пов’язано це, перш за все, з тим, що всі троє висловлюють намір балотуватися до ВРУ по одному з мажоритарних округів області.

5. Аналіз медіа-ринку

У Волинській області значна доля ринку медіа припадає на традиційні друковані видання. Саме вони й досі користуються значною популярністю у місцевого населення. Разом з тим, серед друкованих ЗМІ є певна конкуренція, оскільки, окрім комунальних газет, видаються й приватні.

Найтиражованішою та найпопулярнішою є газета «Волинь-нова». Засновниками газети є Волинська обласна рада та колектив редакції. Часопис намагається вести збалансовану інформаційну політику, представляє різні точки зору з усіх проблем суспільно-політичного життя регіону. Разом з тим, газета друкує дуже багато платних рекламних матеріалів.

Інші друковані видання області, такі, як «Віче-інформ», «Відомості.UA», «Сім’я і дім» мають в регіоні приблизно однакову читацьку аудиторію та вплив. Усі вони мають засновниками приватні фірми чи особи.

У більшості районних центрів та міст обласного значення й досі виходять друком комунальні газети. Найчастіше їх засновниками є місцеві ради та держадміністрації, тому, в своїй інформаційній політиці вони залежні від влади.

Серед електронних ЗМІ конкуренція набагато менша. До певної міри монополістом тут є Волинська обласна державна телерадіокомпанія, оскільки приватний телеканал «Аверс» має меншу площу покриття аудиторії. ВОДТРК є яскраво провладним ЗМІ, що найдетальніше висвітлює роботу місцевих органів влади та їх керівників. Натомість, ТРК «Аверс» не має яскраво виражених політичних переконань, а надає ефір для всіх зацікавлених сторін на умовах оплати.

Місцеві радіостанції, а саме Радiостанцiя «Луцьк» та Радіо «Сім’я і дім» FM, зосереджені переважно на музично-розважальному контенті. На умовах оплати надають рекламний ефір для всіх бажаючих. Більше програм інформаційного та пізнавального характеру транслюється по дротовому Волинському радіо, яке має спільну з Волинським телебаченням інформаційну службу.

Ріст популярності мережі Інтернет дав поштовх до розвитку нових медіа. Тож, протягом останніх п’яти років в структурі медіа-ринку Волинської області відбулися зрушення в сторону активнішого використання в якості засобів масової інформації інтернет-видань. На сьогодні саме в цій ніші присутня найбільша конкуренція. Матеріали інтернет-видань дуже часто є більш цікаві та багатші на аналітику. Встановити власників конкретного видання важко, оскільки сайти не показують прозору схему власності. Водночас, у роботі інтернет-видань найбільш помітні політичні симпатії ЗМІ, що дає можливість співставити інформацію про їх власників.

Наразі, найвпливовішими в регіоні є 4 інтернет-видання. Першим новинним сайтом в області був «Волинська правда». На сьогодні він перебуває під впливом редактора Олексія Шумика (перший секретар обкому СДПУ (о)). За отриманою інформацією частина власності видання перейшла до структур близьких до народного депутата Ігоря Палиці. Також із цим депутатом пов’язують інтернет-видання «Волинські новини», яке півроку тому змінило власника та весь редакційний колектив. Купівля цих інтернет-видань, нібито, пов’язана із бажанням І. Палиці балотуватися до Верховної Ради України по Луцькому мажоритарному виборчому округу. А саме в обласному центрі зосереджена найбільша частка аудиторії інтернет-видань.

Натомість, сайт «Волинський інформаційний портал ONLine» чимало експертів відносять до медіа-активів діючого Луцького міського голови, позапартійного Миколи Романюка.

Ще одне впливове інтернет-видання «ВолиньPost», яке тільки півроку тому почало свою діяльність, належить місцевому підприємцю, члену ВО «Батьківщина» Володимиру Пащенку. Останній, вже майже рік працює радником луцького міського голови. Для В. Пащенка це вже друге інтернет-видання, після «Волиських новин».

Ці чотири видання намагаються вести нейтральну інформаційну політику, хоча, іноді, через ці видання здійснюється викид компромату.

Менш впливовим в області є видання «Під прицілом». Кілька місяців тому в ньому теж відбулися певні зміни у структурі власності, через що видання більш регулярно та позитивно висвітлює роботу представників ВО «Свобода».

Комунальні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/  
к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Волинь-нова»
www.volyn.com.ua
Загальний тижневий тираж – понад 200 000 прим.
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота
Засновник – Волинська обласна рада та колектив редакції. Редакційна політика тяжіє до об’єктивності. Разом з тим, газета відкрита для розміщення будь-яких платних матеріалів
2
Газета «Волинська газета»
www.volga.lutsk.ua
Виходить раз на тиждень – четвер.
Загальний тираж – 5 100 примірників
Засновники газети – Волинська ОДА, трудовий колектив редакції, обласний благодійний фонд «Останній солдат». Фактично контролюється Волинською ОДА та наближеними до її керівництва бізнес-структурами
3
Газета «Луцький замок»
Виходить один раз на тиждень – четвер. Поширюється в м. Луцьк.
Тираж – 3 550 примірників
Засновник – Луцька міська рада.
Цілком контролюється мерією
4
Газета «Слово правди»
www.spr.net.ua
Виходить один раз на тиждень – четвер. Поширюється в місті Володимир-Волинськ та Володимир-Волинському районі. Тираж – 4 032 примірників
Володимир-Волинська міська та районна ради, Володимир-Волинська районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
5
Газета «Слава праці»
Виходить двічі на тиждень (вівторок і четвер). Поширюється в Луцькому районі. Тираж 2 084 примірники.
Луцька районна рада, Луцька районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
6
Газета «Вісті Ковельщини»
Виходить двічі на тиждень (вівторок і четвер). Поширюється в м. Ковель та Ковельському районі.
Тираж 5 687 примірників.
Ковельська міська та районна ради, Ковельська районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
7
Газета «Горохівський вісник»
Виходить один раз на тиждень – субота. Поширюється в Горохівському районі.
Тираж – 3 100 примірників
Горохівська районна рада Горохівська районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
8
Газета «Нова доба»
Виходить один раз на тиждень – субота. Поширюється в Маневицькому районі.
Тираж – 3 596 примірників
Маневицька районна рада Маневицька районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
9
Газета «Вільним шляхом»
Виходить один раз на тиждень – субота. Поширюється в Ківерцівському районі.
Тираж – 3 000 примірників
Ківерцівська районна рада, Ківерцівська районна держадміністрація, трудовий колектив редакції.
Лояльна до місцевої влади
10
Волинська обласна державна телерадіокомпанія
www.voltv.com.ua/
Метровий – третій загальноукраїнський канал. Дециметровий 24 канал, 4 стоватних передавачі. Зона покриття – вся область.
Регіональний підрозділ Держтелерадіокомпанії України з усіма відповідними структурно-функціональними особливостями.
Яскраво провладний ЗМІ. Хоча дає ефір і для опозиційних політиків та незалежних експертів
11
Телевізійний Центр Ковель
 
ТЦК працює в кабельній мережі. Зона покриття близько 50 км, передавач 1кВт, 31-ДМ канал. Час мовлення з 18.00 до 24.00
Волинська ОДА
Основні грошові надходження від вітальних програм та реклами
12
Радiостанцiя «Луцьк»
107.3 FM в Луцьку, потужність передавача 1 кВт, 68,8 FM – в Ковелі передавач 1 кВт, зона покриття – Луцьк та Ковельський р-н з 7.00 до 23.00
Є структурним підрозділом Волинської державної телерадіокомпанії. Фінансування – місцевий бюджет та реклама
13
Волинське радіо
 
Транслюється по дротовій лінії і в ультракороткому діапазоні на хвилі 4,5м. з 6.30 до 20.00
Засновник – Волинська державна телерадіокомпанія

Приватні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Віче-інформ»
www.viche.lutsk.ua
Виходить один раз на тиждень – четвер.
Тираж – 17 000 примірників
Засновник – ТОВ «Редакція газети «Віче-інформ».
Перебуває під впливом власників мережі торгових супермаркетів «Волиньпак»
2
Газета «Відомості.UA»
www.vidomosti-ua.com
Різнопланова газета, Виходить один раз на тиждень –  четвер/ Тираж – 18 500 примірників
Засновник – ТОВ «Слово», Олена Палагута
Фактичні власники – компанія «Континіум», власниками якої є І. Єремеєв та С. Івахів
3
Газета «Вісник і К°»
www.visnyk.lutsk.ua
Виходить один раз на тиждень – четвер.
Загальний тираж – 101 000 примірників
Засновник – Луцька міська асоціація інвалідів війни Афганістану.
До банкрутства «ЗахідінкомБанку», перебувала під впливом його керівництва
4
Газета «Сім’я і дім»
www.simya.com.ua
Виходить один раз на тиждень – четвер.
Загальний тираж – 43 000 примірників  
Засновник і головний редактор — Іван Корсак
Перебуває під впливом власників мережі супермаркетів «Край». Партійно нейтральне видання
5
ДП Телерадіокомпанія «Аверс»
www.mediaavers.com
Дециметровий – 22 канал в Луцьку, 43 канал в Ковелі, 42 – в Горохові, 11 – в Нововолинську. Зона покриття – вся область. В кабельній мережі – половина обласного центру.
Комерційна телекомпанія у складі ВАТ «Корпорація «Аверс» (президент — Олег Величко).
Канал не має яскраво виражених політичних переконань. Дещо критично налаштований до міської влади. Надає ефір для всіх зацікавлених сторін на умовах оплати
6
Радіо «Сім’я і дім»-FM
www.radio.simya.com.ua
 
Засновник — Іван Корсак, власник мережі супермаркетів «Край». Партійно нейтральне радіо
7
Інтернет-видання «Волинський інформаційний портал»
www.vip.volyn.ua/
к-ть відвідувачів у день – приблизно 2 тисячі
Власник – структури близькі до Миколи Романюка. Партійно нейтральний сайт, але активно рекламує діяльність нардепа І. Палиці.
8
Інтернет-видання «Волинські новини»
www.volynnews.com
к-ть відвідувачів у день – 5 тисяч
Власник – структури близькі до Ігоря Палиці. Партійно нейтральний сайт
9
Інтернет-видання «Волинська правда»
www.pravda.lutsk.ua
 
Власник – Олексій Шумик та структури близькі до Ігоря Палиці. Партійно нейтральний сайт, але інколи на ньому розміщаються «заказні» матеріали «чорного піару» на опонентів влади.
10
Інтернет-видання «ВолиньPost»
www.volynpost.com
к-ть відвідувачів у день – 2,5-3 тисячі
Власник – Володимир Пащенко, що є членом ВО «Батьківщина». Водночас сайт партійно нейтральний і критично налаштований до всіх політиків
11
Інтернет-видання «Під прицілом»
www.p-p.com.ua
к-ть відвідувачів у день – 5 тисяч
Власник – структури близькі до ВО «Свобода». Сайт непропорційно часто висвітлює діяльність ВО «Свобода»

6. Електоральна інформація

Станом на 1 квітня 2012 року у Волинській області зареєстровано 785 812  виборців. Причому різниця між найбільшим та найменшим за кількістю виборців районами досить суттєва. Так, найбільше виборців проживає у Ківерцівському районі (49 266), і майже в чотири рази менше у найменшому за кількістю виборців – Шацькому районі (12 753).

З міст обласного підпорядкування найбільше виборців в місті Луцьк (161 500), натомість, лише 28 537 виборців зареєстровано в місті м. Володимир-Волинський.

Активність виборців Волинської області під час національних виборчих кампаній завжди була досить високою та значно перевищувала середній показник по Україні.

Так, на парламентських виборах 2006 р. кількість виборців, що взяли участь у голосуванні становила 66,28%, в той час як середній показник по Україні дорівнював 58,97%. На позачергових парламентських виборах 2007 р. «явка» теж була вищою за 60% і становила 65,45% (57,94% по Україні). Під час президентських виборів 2010 року в «першому» турі взяло участь 74,09% виборців (66,76% по Україні), а в повторному голосуванні – 75,52% (69,15% по Україні) виборців.

Натомість, під час останньої виборчої кампанії в 2010 р., на виборах до Волинської обласної ради в голосуванні взяло участь лише 60,55%.

Як показують цифри, активність виборців найбільша саме на президентських виборах. Крім того, зараз для значної частини виборців характерна апатія та розчарування у політиках та виборах. Тому, можна припустити, що активність волинян на виборах 2012 року буде нижчою за 60%.

7. Суспільне життя  

Найчисельніші та найбільш впливові релігійні організації

Наразі в області офіційно зареєстровано 1 310 релігійних організацій, зокрема 1 244 громади та 30 релігійних громад, які діють без реєстрації статутів, що представляють 24 релігійні конфесії, течії, напрями. Більшість зареєстрованих на сьогодні релігійних громад на Волині є християнськими. Приблизно половина з них є православної традиції. Решту майже порівну поділяють католики та протестанти.

Християнство Волині має 14 монастирів, 6 духовних навчальних закладів із 1 203 слухачами. Священнослужителів в різних конфесіях 1 180. При громадах працює 835 недільних шкіл, видається 7 часописів і газет.

Православ'я

Вагомою складовою релігійного життя Волині залишається Православ'я. Загалом воно об’єднує 867 релігійних організацій, що становить 66,5% від загальної їх кількості. На Волині діють три основні суб’єкти православної юрисдикції:

  • Українська Православна Церква (в юрисдикції Московського Патріархату) – УПЦ;
  • Українська Православна Церква Київського Патріархату – УПЦ КП;
  • Українська Автокефальна Православна Церква – УАПЦ

Домінуючою в Православ'ї Волині є Українська Православна церква в єдності з Московським патріархатом (УПЦ). На сьогодні вона має 2 єпархії. До Волинської єпархії, яку очолює митрополит Ніфонт (в миру Василь Солодуха) належить 331 храм, 2 монастирі, один навчальний заклад, видає газету «Дзвони Волині». При храмах працює 112 недільних шкіл.

Після розділення Волинської області на дві самостійні єпархії до Володимирської кафедри увійшло 8 північно-західних адміністративних районів, в яких розміщено 12 благочинь. Нині до єпархії належить 235 парафій. У них проводить служіння 220 священиків. Діють 5 монастирів, 180 недільних шкіл, у яких навчається 3 750 дітей. Видається газета «Волинь православна» та Інтернет-журнал «Амвон». Працює регентська школа, Богословська студія, Православний центр. Церковну службу здійснюють 220 священиків. Очолює єпархію Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир (у миру – Костянтин Павлович Мельник).

Волинська єпархія Української Православної Церкви Київського патріархату (УПЦ КП) складається з 20 благочинь, має 268 храмів, 3 монастирі, 246 священнослужителів. Працює духовна семінарія, видається газета «Волинські єпархіальні відомості». При храмах діє 150 недільних шкіл. Очолює єпархію єпископ Луцький і Волинський Михаїл (Тимофій Зінкевич).

До Рівненсько-Волинської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) належить 14 парафій, 13 священиків. Правлячий архієрей – Преосвященний єпископ Львівський Макарій Малетич.

Католицтво

Сьогодні на Волині функціонують конфесії Католицької Церкви:

  • Римо-Католицька Церква в Україні – РКЦ;
  • Українська Греко-Католицька Церква – УГКЦ

Громад РКЦ в цьому краї налічується 29. У дієцезії створене видавництво «Luceoria books», яке займається перекладами літургійних книг. При дієцезії діє відділ католицької релігійної місії «Карітас-спес», яке займається благодійною діяльністю, а також діє «Мальтійська служба допомоги», яка займається гуманітарною діяльністю. З березня 1998 року ординарієм Луцької дієцезії призначений єпископ Маркіян Трофим'як.

Новий Луцький екзархат УГКЦ, який очолює Владика Йосафат Олег (ГОВЕРА), екзарх Луцький, охоплює 18 парафій на території Волинської та Рівненської областей. Створений у квітні 2008 року. У Луцьку й Володимирі-Волинському діють монастирі монахів-василіян, а в Ковелі редемптористів. Триває будівництво нових храмів.

Протестантизм

П'яту частину релігійних організацій Волині становлять протестантські громади. Найбільші їхні співтовариства об'єднують євангельських християн-баптистів (ЄХБ), церков християн віри євангельської або п'ятидесятників (ХВЄ) , трохи менші – адвентистів сьомого дня та єговістів.

Досить потужною християнською організацією є Волинське обласне об'єднання ЄХБ (118 церков). З благословення голови обласного об'єднання Володимира Георгійовича Чайки видається журнал «Волинь християнська». Християнські програми ковельського телебачення регулярно транслюються на сімдесятикілометрову зону, популярністю користується «Слово життя». Успішно працює Волинський регіональний біблійний коледж. Великим авторитетом у краї користується Волинський біблійний інститут, який діє при обласному об'єднанні в м. Луцьк. Нині у церквах ЄХБ на Волині 80 недільних шкіл – це практично 250 класів.

Волинський обласний союз церков християн віри євангельської (ХВЄ) очолює єпископ Степан Васильович Веремчук. Ця церква на Волині має 177 громад. При церквах об’єднання діють три сиротинці, дім для престарілих, медико-реабілітаційний центр для інвалідів, чотири центри реабілітації для нарко- та алкозалежних, 120 недільних шкіл. Це найчисельніша протестантська організація на Волині.

Для налагодження міжконфесійної злагоди та співпраці з органами влади при Волинській обласній державній адміністрації створена і діє Волинська Рада Церков (ВРЦ). До складу цього консультативно-дорадчого органу входять представники найбільших релігійних організацій краю. Головування в ній здійснюється почергово всіма членами ради. З ініціативи Волинської Ради Церков проводяться різного роду соціальні та благодійні акції, як от Різдвяний благодійний телемарафон «Бог багатий милосердям».

Консультативно-дорадчі органи

При органах влади в області створені та діють різноманітні консультативно-дорадчі органи. Так, при Волинській облдержадміністрації діє громадська рада (36 осіб). Хоча склад ради доволі строкатий і засідання відбуваються раз на квартал – вона є хорошим майданчиком для донесення керівництву області інформації про роботу громадських організацій. Аналогічні ради створено і при райдержадміністраціях, але через слабкість громадського руху в районах ці громади є малодієві.

Доволі активно працює Громадська рада при Луцькому міському голові (23 члени). Її засідання проходять щомісяця, під час яких піднімаються важливі питання життя міста.

Крім того, в регіоні діють такі консультативні органи як: Регіональна рада гуманітарного розвитку при ОДА, Волинська Рада Церков.

Найактивніші суспільно-політичні громадські організації регіону

Попри велику кількість громадських організацій, зареєстрованих в області, активними є невелика їх частка. В суспільно-політичній сфері працюють дві групи громадських організацій: припартійні молодіжні та інші організації та незалежні громадські організації.

Серед останніх: Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, Комітет виборців України, Фонд місцевого розвитку, Фонд місцевого розвитку, Асоціація міст України, Гендерний центр. Діяльність цих організацій пов’язана із аналізом діяльності органів влади та політиків, а результатом – пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення місцевої політики чи нормативних актів.

Також, досить активно діють різного роду молодіжні організації: ПЛАСТ, Центр ефективної комунікації, Українська Народна Молодь, Національний Альянс, Асоціація Молодих Реформаторів. Їх діяльність спрямована на активізацію молоді, проведення виховної та патріотичної роботи серед молодих людей, організацію розважальних заходів.

В останні роки досить активно розвинувся сектор організацій, що працюють з міжнародними донорами. Це, зокрема, такі організації, як Волинські перспективи, Асоціація захисту прав молоді Волині, Волинський прес-клуб, Волинський інститут підтримки та розвитку громадських ініціатив. Їхня діяльність дуже широка: від підтримки створення ОСББ та розвитку «зеленого туризму» до створення правових центрів із надання консультацій та проведення різного роду тренінгів.

Під час парламентських виборів участь у спостереженні за виборами будуть брати ряд громадських організацій. Так, кампанії спостереження традиційно будуть проводити ГМ ОПОРА та КВУ. Новим суб’єктом на цьому полі може стати Асоціація захисту прав молоді Волині, яка в складі Коаліції виборчих ініціатив «ДЗВІН» теж має набір проводити спостереження. Також, в регіоні розпочало діяльність представництво Руху «Чесно».

8. Джерела отримання інформації:

http://www.voladm.gov.ua/

http://volynrada.gov.ua/

http://www.cvk.gov.ua/ 

http://www.lutsk.ua

http://www.ukrstat.gov.ua/

http://www.lutsk.ukrstat.gov.ua/

http://just.volyn.net/

http://database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/index.htm

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site/p_deputat_list

http://goo.gl/a6thK

http://www.vvadm.gov.ua/ukr/rayrada/raydep.html

http://www.goradm.gov.ua/rajrada/deputaty.php

http://www.novovolynsk-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=63

http://ratnerada.gov.ua/?page_id=68

http://frontzmin.ua/ua/party/regional-organization/volyn-region/deputy.html

pdf Завантажити повний текст