Спеціально для ІАП "Like" у Тернополі підготувала регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

З підняттям тарифів люди масово почали оформляти субсидії, тім паче, що за спрощеною системою це стало набагато легше зробити. Хоча дехто досі вагається, бо вважає, що субсидію можуть в будь-який час скасувати і доведеться повертати державі борг. Громадянська мережа ОПОРА вирішила поспілкуватися з працівником управління соціальної політики у Тернополі Олею Страшок.

26 01 16 001

– Кому призначають субсидію?

– Субсидія призначається особі, яка зареєстрована у будинку (квартирі) та на яку відкрито особові рахунки по сплаті за житлово-комунальні послуги. Субсидія надається на всіх, хто прописаний у житлову приміщенні. Не зареєстрованій особі, яка фактично проживає у житловому приміщенні, субсидія призначається за умови наявності договору найму (оренди) житла.

– Які документи необхідно подати?

– Згідно спрощеного порядку призначення субсидій необхідно подати заяву і декларацію. Ніяких інших документів ніхто не може вимагати.

– Якщо в складі сім’ї є особи, які не працюють і не перебувають на обліку в ЦЗ, чи не буде це перешкодою для призначення субсидії?

– Ні, такі особи також мають право на субсидію. При її розрахунку їхні доходи будуть враховуватись на рівні прожиткового мінімуму, якщо у них немає ніяких соцвиплат і допомог.

– Чи існують обмеження для отримання субсидії за новими правилами?

– Єдиним обмеженням може бути купівля товарів і послуг на суму від 50 тис. грн протягом 12 місяців перед звернення. Рішення про призначення субсидії для таких сімей приймає спеціальна комісія.

– Від чого залежить розмір субсидії?

– Розмір субсидії визначається індивідуально для кожного домогосподарства залежно від складу та доходів сім’ї, плати за житлово-комунальні послуги, наявності пільг. Субсидії нараховуються без урахування реально спожитих комунальних послуг, за певною формулою, індивідуально для кожної родини. Наприклад, в опалювальний сезон на 1 квадратний метр площі має припадати 7 кубічних метрів газу в місяць. Таким чином, на обігрів, приміром, 40 квадратних метрів житла має витрачатися 280 кубічних метрів газу в місяць. 200 кубічних метрів коштуватимуть 720 грн (за ціною по 3,6 грн за кубометр), ще 80 кубометрів – 574,96 грн (за ціною по 7,187 грн за кубометр), разом майже 1300 грн. Приміром, ще 700 грн нарахують за інші комунальні послуги. Разом – 2000 грн на місяць.

– На який період призначається житлова субсидія і чи може вона бути анульована?

– Субсидія призначається на 12 місяців від дати звернення. Після закінчення терміну отримання субсидії ви нічого не повинні подавати, оскільки розрахунок субсидії на наступний період здійснюється автоматично.

Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи або майновий стан, і це вплинуло на встановлення права на субсидію та її розмір, то держава може анулювати субсидію.

– Чи багато тернополян вже оформили субсидію?

– Наразі близько 30 тисяч сімей у місті Тернополі отримують таку допомогу від держави.

– Ми нещодавно проводили опитування і люди скаржилися на постійні черги при подачі документів. З чим це пов’язано?

– Це пов’язано з великою кількістю бажаючих отримати субсидію. Для уникнення таких незручностей заяву можна надіслати листом, а від нещодавна подати он-лайн за допомогою сайту https://subsidii.mlsp.gov.ua.

– Що б ви порадили людям, які зволікають з поданням документів?

– Я б порадила перед поданням документів на субсидію, найперше, самому розібратись в цьому питанні. Це дозволить правильно заповнити заяву і уникнути непорозумінь з працівниками служб соціального захисту. А тим, хто вже отримав допомогу, варто розуміти, що про будь-які зміни обставин, які впливають на субсидію (наприклад, зміни у складі сім’ї), потрібно повідомляти управління соціального захисту.