У вересні 2015 на херсонських сайтах новин з’явилось повідомлення про те, що на даху одного з міських будинків була встановлена сонячна батарея. Мова йшла про будинок ОСББ, розташований за адресою Кольцова, 55. На цей час для Херсону, на жаль, випадок унікальний. Але це означає, що він може стати й джерелом не менш унікального досвіду. Досвіду, який рано чи пізно знадобиться іншим.

Регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалася з управляючим будинку, Юрієм Олексійовичем Тригубко, який не тільки розповів про встановлення конкретного приладу, а й на основі отриманого досвіду зміг подискутувати про перспективи встановлення сонячних батарей на дахах багатоповерхових будинків. Також він розповів про проблеми, які слід вирішувати для того, щоб розвиток сонячної енергетики в цьому напрямку став можливим.

Юрій Володимирович, за чиєю ініціативою була встановлена сонячна батарея на даху будинку за адресою Кольцова, 55?

У цьому випадку це ніяк не ініціатива ОСББ. Обладнання, за згодою інших мешканців будинку, встановив один з членів ОСББ, Анатолій Сергійович Жако, як приватна особа. Справа в тому, що мешканці цього будинку весь час мають проблеми з постачанням електроенергії. Постійні аварії на трансформаторній підстанції спричиняють не тільки дискомфорт. Іноді це призводить ще й до поломок побутової техніки. Відшкодувати в таких випадках збитки у суді, зазвичай, не просто.

Мешканці дому вже робили спроби якось захистити себе від проблем з електрикою. Наприклад, п’ять квартир зібрали гроші та встановили бензиновий генератор. Це допомагало їм частково, але виявилось, що бензогенератор – дорогий та не дуже зручний в експлуатації прилад. До того ж, від нього забагато шуму.

І ось один з мешканців вирішив встановити власну сонячну батарею на даху. Інші не були проти. Хоча фактично, ця сонячна батарея працює тільки на користь свого власника, ми отримали унікальну можливість відстежити витрати, ефективність роботи обладнання, розібратися в законодавчих питаннях щодо «зеленого тарифу». Завдяки цьому ми зможемо прогнозувати, за яких умов буде ефективним встановлення сонячних батарей організацією співвласників для освітлення під’їздів, наприклад.

Чи вигідна ця справа, за Вашими попередніми спостереженнями?

Зараз, нажаль, це не так. Ця єдина встановлена на даху сонячна батарея потужністю у 2 кіловати обійшлася її власнику у 10 тисяч доларів. Про її окупність у найближчі роки казати не доводиться. Це прямо залежить від курсу долара та від ціни на електроенергію. При курсі 16 гривень за долар окупність встановлення сонячної батареї була можливою. Буде можлива вона й за умови підвищення тарифів.

Тобто, сьогодні окупність неможлива навіть за умови продажу надлишків електроенергії державі за «зеленим тарифом»?

Справа в тому, що сьогодні «зелений тариф» визначений різними ставками для юридичних та фізичних осіб. Якщо юридична особа продаватиме надлишки електроенергії за ціною приблизно 7 гривень за кіловат, то приватна особа отримуватиме лише 4 гривні. Постає цікаве питання: де у цій сфері може бути ОСББ? З одного боку, організація співвласників – це юридична особа, яка, начебто, має всі підстави продавати надлишок енергії в мережу за вищою ціною. З іншого боку, члени ОСББ – це фізичні особи, мешканці будинку, які сплачуюсь за всі комунальні послуги, відповідно, за нижчими тарифами, ніж для приватних осіб.

Якби влада пішла ОСББ назустріч та дозволила реалізовувати надлишки енергії, здобутої екологічними способами, за «зеленим тарифом», який діє для юридичних осіб, – це, можливо, й створило б сприятливіші умови для розвитку сонячної енергетики. Але наразі це не вигідно. Ми можемо зараз лише спостерігати за зміною законодавства та економічних умов для цього. Завдяки ініціативі мешканця будинку на вул. Кольцова, 55, спостерігатимемо більш предметно.

Але я вважаю, що ситуація найближчим часом повинна стати сприятливішою для встановлення сонячних батарей організаціями співвласників. Зробити її такою – було б логічним кроком для держави, яка прагне енергетичної незалежності.

Зі свого боку, ми вже продумуємо можливості освітлення у під’їздах за рахунок сонячних батарей. 

Спеціально для інформаційного порталу "Херсонська правда" спілкувалася регіональний прес-секретар житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Марина Усманова.