Світ рухається вперед і дедалі частіше дивує нас своїми винаходами та відкриттями. Щодня у стрічці новин ми бачимо інформацію про досягнення у сфері енергозбереження. Проте мало хто підозрював, що одне з таких творінь може опинитися у Рівному. Наше місто також здатне називатися сучасним, екологічним та енергоефективним.

25-08-15-01

Мова йде про «Зелену зупинку». Вона стане першою в місті зупинкою громадського транспорту, на даху якої будуть насаджені рослини та розміщено сонячну панель. А отриману в результаті енергіюСонцявикористовуватимуть  для підзарядки мобільних пристроїв.

За підрахунками спеціалістів компанії «Реноме», загальна сума такої зупинки становить 90 тис. грн. Ініціатори проекту виграли грант та отримали на його реалізацію 30 тис. грн. Отож, не вистачає ще 60 тис. грн, які б допомогли втілити мрію в реальність. Саме тому на «Спільнокошті» організатори оголосили збір необхідної суми. Кожен охочий може зробити власний внесок у створення «Зеленої зупинки» в Рівному.

За словами одного з ініціаторів проекту Дмитра Сакалюка, «Зелена зупинка» привертатиме увагу максимальної кількості мешканців і гостей міста, оскільки знаходитиметься в центрі Рівного і діятиме у довгостроковій перспективі. «Це не біл-борд, який потрібно прибрати через якийсь час, чи інша реклама, а практична демонстрація переваг альтернативної енергетики. Я вірю, що проект заохочуватиме інших активістів робити щось подібне», – зазначає пан Дмитро.

«Важливим є залучення усіх мешканців Рівного до встановлення цієї зупинки. Ми самостійно повинні змінювати своє місто і робити його кращим. «Зелена зупинка у Рівному» – чудовий спосіб створити щось кардинально нове та неординарне. Адже цей проект – не тільки популяризація екологічного будівництва та відновлювальних джерел енергії, а й чистоти довкілля», – наголосила на важливості інновації місцевий координатор житлово-комунальних програм Ірина Кантарія.

Громадянська мережа ОПОРА пропонує Вам ознайомитися з особливостями проекту «Зелена зупинка».

Місце розташування

Розташувати таку зупинку планують поблизу райдержадміністрації у районі Пивзаводу. Таке місце – досить вдале, адже знаходиться поряд з центром міста, більшість маршрутних таксі проїжджають повз неї, тому пасажиропотік на цій ділянці вкрай високий. Це значить, що і перехожі, й учасники руху зможуть побачити«зелену» новинку.

Основа для насаджень

Ініціатори встановлення зупинки досить ретельно підібрали основу для рослин. Базовим шаром слугуватимемембрана. До переваг цього покрівельного матеріалу можна віднести значну міцність, стійкість до розриву та протидію впливу сонячного світла. До мембрани надходитиме зайва вода, яка підживлятиме рослини.

Висаджувати рослини будуть на основу, яка складатиметься з шару родючого субстрату, водопоглинаючого шару, «повітряної подушки» та ізоляції. Саме такийсклад забезпечитьналежне живлення рослин, дозволитьуникнути «сповзання» ґрунту до низу, а також ізолює покрівлю від протікання.

Озеленення

Якщо говорити про зелені насадження на даху, то це питання також вирішене. Для цього використовуватимуться невибагливі до погодних умов рослини, які не потребують особливого догляду.

Зелень для зупинки ретельно підібрана ландшафтним дизайнером. Це: дівочий виноград, вівсяниця лучна, живучка повзуча, чистець. Вони зможуть милувати зір мешканців міста з ранньої весни аж до перших морозів.

Озеленення дахів – приклад для наслідування

Озеленення – це не лише красиво та екологічно, а й корисно. Насадження рослин на покрівлях будівель чи споруд стало одним з чудових способів теплоізоляції.

Принцип зелених насаджень на даху такий, що взимку тепло утримується всередині будівлі і не виходить назовні. Влітку ж зелене покриття частково поглинає сонячні промені, знижуючи нагрівання покрівліта всієї будови.

Сонячні панелі

Як ми вже казали, окрім зелених насаджень, на даху зупинки буде встановлено сонячну панель. Її облаштування дозволить виробляти енергію для загального споживання. Окрім того, це чудовий спосіб привернути увагу мешканців міста до відновлюваних джерел енергії.

Отримана енергія дозволить працювати енергозберігаючим лампам, які будуть встановлені на зупинці. Також планується облаштувати зупинку зарядними пристроями, з допомогою яких кожен перехожий зможе підзарядити свій ґаджет.

Схоже обладнання дозволяє концентрувати сонячну енергію та перетворювати її на теплову, електричну чи механічну. Важливо, що усі креслення та кошториси є в інтернеті для загального доступу. Це значить, що кожен може виготовити такий пристрій в домашніх умовах.

Ціна

Наразі проект «Зелена зупинка» готовий до впровадження. Наявна вся необхідна документація: архітектурний проект, візуалізація, презентація та кошторис.

Спеціально для рівненського інформаційного порталу TakeInfo підготувала Олена Чудінович, регіональний прес-секретар житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА.