Спеціально для запорізького інформаційного порталу www.061.ua 

Громадську організацію «Об'єднання житлово-комунальних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія» знають у Запоріжжі та далеко за межами міста. Організація допомогла в створенні ОСББ та ЖБК не одному десятку будинків. Про сьогоднішні проблеми та перспективи ОСББ запорізьки активісти Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалися з головою правління організації «Вікторія» – Людмилою Шанц.

Пані Людмило, Ви є головою правління громадської організації "Об'єднання житлово-комунальних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків "Вікторія". Наскільки нам відомо, об’єднання існує вже 17 років. Розкажіть, будь-ласка, з чого все починалось?

Починалося все в кінці далекого 1996-го року, коли обласна  податкова адміністрація мала недоїмки по податкам і вирішила їх погасити за рахунок житлово-будівельних кооперативів (далі – ЖБК) міста. Районні податкові інспекції «з честю» виконали завдання обласного керівництва і провели перевірки всіх ЖБК міста. Вони «знайшли» у ЖБК доходи, які (на їх думку) оподатковуються податками на прибуток, ПДВ, у Фонд Чорнобиля та комунальний.

На той момент я була бухгалтером ЖБК № 329 «Весна-5», його перевірили, акт перевіркими з головою правління Миколою Мунтян не підписали, ми не погодилися з податківцями бо ЖБК – це не підприємство і членські внески на утримання будинку не підпадають під поняття доходу від продажу товарів та послуг (до речі,це актуально і сьогодні). Тоді самі податківці  дали нам номер журналу «Орієнтир» де була надрукована консультація аудиторської фірми з приводу  оподаткування доходу. Редактор журналу направила в аудиторську фірму, ті, в свою чергу, роздрукували нам закон про оподаткування прибутку. В процесі відстоювання права ЖБК № 329 «Весна-5», я познайомилася з багатьма  головами та бухгалтерами ЖБК із різних районів міста, які теж не погодилися з незаконними діями податківців. І це нас всіх об’єднало.

Ми також зверталися і до управління житлово-комунального господарства, але воно нам відповіло, що ЖБК – це ті ж самі ЖЕКи. Вже тоді влада відсторонювалась від ефективних власників, які за свої кошти вирішили за неї, владу, свої квартирні питання, взявши кредит у банку та побудувавши багатоквартирні будинки.

Ми не здалися, ми вперто відстоювали права мешканців будинків ЖБК.  Після зустрічі з Сергієм Соболєвим (на той час – депутатом ВР по Хортицькому району), якому ми передали всі наші напрацювання та звернення щодо внесення змін в закон про оподаткування прибутку, ЖБК України отримали неприбутковий статус.

І це була наша перша перемога. Після цього ми – це представники ЖБК семи районів міста Запоріжжя – вирішили об’єднатися і створити  організацію, яка б захищали та представляли права співвласників багатоповерхівок.  Потрібно було підготувати Статут, виготовити печатку, знайти приміщення. Витрати по виготовленню Статуту під ключ з отриманням рішення та виготовлення печатки взяли на себе два ЖБК. Це були їх внески в організацію.  29 жовтня 1998-го року на світ з’явилась  громадська організація, яку ми назвали «Вікторією». Ось так все і почалось.

Ще на початку своєї діяльності девізом своєї організації ми обрали: «Ubi concordia – ibi Victoriа. Де згода – там перемога». Вважаю, що тільки згода дає нашій громадській організації, при якій створено Ресурсний центр ефективних власників, змогу з честю представляти ОСББ та ЖБК на всіх щаблях влади, відстоювати їх права, робити все аби їх діяльність не була затьмарена невмілими діями влади.

Розкажіть, чим тепер займається ваша організація?

Організація забезпечує  умови для ефективної роботи та відстоювання прав своїх членів – ОСББ та ЖБК, які виявили бажання стати членами організації,  надає консультації та практичну допомогу ініціативним групам при створенні ОСББ. За участю нашої організації внесено зміни до ряду законодавчих актів щодо покращення життєдіяльності ефективних власників.

Чи можете згадати під час своєї «кар’єри» громадського діяча якісь гучні перемоги в комунальній сфері, якими ви пишаєтесь?

Це був 2004-й рік – на той час ВАТ «Запоріжгаз» отримав від держави відшкодування по пільгам і субсидіям, але по рахункам ЖБК міста їх не провів, чим створив безпідставну заборгованість по ЖБК. Сума заборгованості склала більше 300 тис. грн. Ми тоді на каналі ТВ-5 зробили цикл передач, які стосувались даної проблеми, записали це все на диск  і розіслали прем’єр-міністру, президенту, меру, губернатору. І завдяки розголосу ми змогли ці гроші повернути ЖБК. Проте і в цій перемозі був  неприємний осад – крім ЖБК відшкодування отримали і ВРЕЖО міста, господарюючі суб’єкти, які не витратили жодної копійки аби повернути ці кошти (ми тільки можемо здогадуватися за рахунок кого вони ці кошти собі повернули), в той час як наша організація понесла значні втрати.

А які проблеми є актуальними наразі?

На сьогодні є актуальним наступні питання: оформлення земельних ділянок, прозорий розподіл коштів на капітальний ремонт будинків ОСББ та ЖБК, які затверджені в бюджеті міста, взаємовідносини з постачальниками комунальних послуг.

Як приклад,   у нас є монолітний будинок ЖБК. У вартість квартири увійшла вартість будинку, господарчої будови, насосної і т.ін. При оформленні земельної ділянки в землересурсах від них зажадали підтвердження, що господарські будівлі та насосна це власність ЖБК, а без цього їм не видадуть кадастровий номер. Слів немає… У ЖБК є документ – право власності на будинок, який видавали у БТІ.  Ми звернулися з цим питанням до влади, влада відмовчується, але робить вигляд, що намагається його вирішити. І так у всьому… Влада робить вигляд – страждають ефективні власники.

Пані Людмило, розкажіть, коли запоріжці почали створювати ОСББ?

Починаючи із 2004-2005-го року все це йшло від Києва, і тут на місцевому рівні вже проходили тренінги і людям розповідали наскільки  це все необхідно. В той час з’явилися перші ОСББ. Такі як «Добробут-21» в Шевченківському районі та «Гайда» в Орджонікідзевському районі. Це класичні ОСББ, бо вони створені з будинків так званої комунальної власності. Легше за все було зробити ОСББ з кооперативних будинків. Тоді була програма на центральному рівні і гроші виділялися для Запорізької області для того аби спонукати людей перейти на ОСББ.

В Запоріжжі затверджений муніципальний енергетичний план розвитку до 2030 року, як Ви його оцінюєте?

Так, я цей план бачила, мені його пересилали електронною поштою. Але мене, як голову профільної громадської організації, не запрошували на його обговорення. Готували цей план представники ЕСКО, керівником якої є Василь Степаненко. План розвитку повинен включати в себе ряд енергоефективних заходів для Запоріжжя.

Чи багато людей звертається до вас за допомогою у створенні ОСББ?

Так, люди звертаються, ми їм розповідаємо з чого їм треба почати для того щоб створити ОСББ. Ми для пересічних громадян підготували брошуру, в яку включили найчастіші запитання та відповіді на них з приводу створення ОСББ. Показали брошуру владі (не тільки міста, але й області) для того, аби вони допомогли з її друком. Ніхто не відмовив, але й не допоміг її роздрукувати. Влада міста, в свою чергу, ніби і погодились, але коли ми дізнались, що вони будуть друкувати цю брошурку окремо, без нас, ми дуже здивувались і не дали їм на це дозволу. В їхньому варіанті брошура вийшла не з розширеними відповідями та найчастішими питаннями, а просто з  посиланням на закон.

За 17 років, що ви працюєте в Запоріжжі, коли був найвищий пік переходу на ОСББ?

Найбільший пік створення ОСББ у Запоріжжі – кінець минулого і початок цього року. На сьогодні у місті створено 105 ОСББ. І не останню роль у цьому процесі відіграє злагодженість у роботі молодої команди Департаменту ЖКГ міста.

Спеціально для запорізького інформаційного порталу www.061.ua з Людмилою Шанц спілкувалася місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Катерина Коротченко