Спеціально для Української правди

ОСББ і ЖБК опинилися на межі знищення. Кілька тижнів тому ДФС відмовлялися приймати звіти неприбуткових організацій ОСББ і ЖБВ за 2014 рік та вимагали сплати податку на прибуток із коштів, зібраних населенням на ремонти та модернізацію будинків.

Зміни до Податкового кодексу, які вступили в дію з 1 січня 2015 року, позбавляють об'єднання власників житла статусу неприбутковості.

Прикра випадковість чи злий умисел?..

Протягом останніх років, попри те, що ОСББ у всіх урядових та президентських програмах визнано наріжним каменем реформи житлово-комунальної сфери, а також коаліційної угоди та урядової "Стратегії-2020" – населення, яке проживає в будинках ОСББ і ЖБК, постійно опиняється в дискримінаційній ситуації.

Намагання чиновників тлумачити ОСББ не як об'єднання людей-власників, а як суб'єкт підприємницької діяльності, суперечить самій природі ОСББ.

Вища плата за комунальні послуги, відмова у відшкодуванні пільг і субсидій малозабезпеченим, претензії до сплати непритаманних податків і зборів, численні перевірки – з усім цим уже боролися й боряться ОСББ замість того, щоби спокійно ремонтувати застарілий житловий фонд, дбаючи про енергетичну незалежність країни. Адже потенціал енергозбереження в житловому фонді становить 40-60 %, що дозволить не лише зменшити обсяг споживання енергоносіїв і зробити сплату за комунальні послуги доступною для українців навіть при зростанні тарифів, а й суттєво зменшить потребу в імпорті газу.

ОСББ на сьогодні, подобається це комусь чи ні, є єдиним легітимним інструментом, який дозволяє прийняти колективне рішення співвласникам щодо термомодернізації будинку.

Боротьба проти ОСББ – це боротьба проти енергетичної незалежності України, як би пафосно це не звучало.

Окрім того, лише організовані власники здатні проконтролювати роботу постачальних організацій. Ні для кого не секрет, що збиткова сфера ЖКГ є джерелом постійної корупції та фінансових махінацій, оскільки передбачає роботу із грошовим потоком, а сплата комунальних послуг українцями становить 90-95 % навіть за складних часів.

У результаті нововведень, на ОСББ і ЖБК буде поширена загальна система податкової звітності, яка не відповідає суті їх діяльності, а отже, паралізує роботу органів управління та призведе до масового звільнення з посад голів правлінь та бухгалтерів, більшість з яких виконують обов'язки на безоплатних громадських засадах.

Ці зміни, особливо впроваджені в короткі терміни, неминуче означатимуть накладання штрафів за неподання чи неправильне складання звітності.

Ці зміни, особливо впроваджені в короткі терміни, неминуче означатимуть накладання штрафів за неподання чи неправильне складання звітності.

Згідно з оновленим Кодексом, оподаткуванню підлягатимуть доходи ОСББ і ЖБК, включаючи внески співвласників багатоквартирних будинків на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності в їхніх будинках. Фактично, це означає вилучення державою частини коштів, які співвласники добровільно акумулюють для цільового спільного використання. Таке навантаження об'єднання співвласників витримати не здатні.

Тому усі зацікавлені в збереженні старих корупційних схем або побудові нових – спроби нав'язати керуючі компанії без можливості встановлення над ними контролю з боку власників здійснюються повсякчас, штучному й через безвідповідальність завищенні обсягів споживання енергоносіїв, перетворенні українців на покірну "бидло-масу", не здатну керувати власним майном у будинку й контролювати роботу виконавців послуг, бажають знищення ОСББ.

Виправити помилку досить легко. Це можуть зробити народні депутати вже в понеділок.

Максимум до 31 березня – це закінчення кварталу – потрібно прийняти в цілому, а Президентові – підписати проект Закону № 1892 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій", що підтримується Реанімаційним пакетом реформ.

Проект повертає ОСББ і ЖБК статус неприбутковості.

Наразі ОСББ, ЖБК і громадські організації масово шлють телеграми й листи голові Верховної Ради, главі Уряду та Президенту із проханням не допустити фактичного знищення ОСББ. Члени Національної ради з питань створення та діяльності ОСББ Кабміну публічно попросили про підтримку від усіх, хто впливає на цю ситуацію.

Я розумію, що увага влади й громадськості сьогодні прикута до подій на Донбасі та курсу долара, тому зазначена мною проблема може здатися несуттєвою в порівнянні із ситуацією в країні.

Але ж саме тому, що Україна переживає наразі складні часи, вкрай важливо не робити помилок, які зроблять життя людей ще важчим.

 

 

Тетяна Бойко, координатор

житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА,

експерт Реанімаційного пакету реформ, спеціально для УП