На продовження теми про зведені інформаційні портрети кандидатів у депутати на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року ОПОРА склала зведений нарис кандидатів із виборчих списків партій.

Цей опис буде трохи коротшим - ми не маємо інформації про місця народження кандидатів та рівень їхньої освіти (ця інформація на сайті ЦВК не оприлюднена).

Для створення зведеного інформаційного портрету використано дані про всіх кандидатів, які фігурували у виборчих списках партій - 3128 осіб. Ми не стали видаляти записи 14 осіб, які відмовились від участі у виборах.

Для обробки інформації та створення графіки використано програмне середовище R на базі операційної системи Debian GNU/Linux. Для зручнішого розташування написів на графіці ми скоротили назви партійних сил.

Отже, станом на 17 жовтня 2014 року на сайті ЦВК містились дані про 3128 кандидатів у виборчих списках партій, які балотуються в одномандантому виборчому окрузі. Із цих кандидатів - 14 відмовились від участі у виборчій кампанії.

Зведена інформація про місця проживання кандидатів виглядає наступним чином (рисунок 1):

Dnipr Zveden portret 3

Рисунок 1 — Місце проживання кандидатів у депутати

Розселення кандидатів вельми нерівномірне. Перше місце посідає м.Київ, у якому проживає 865 кандидатів, що складає майже третину. Другими за кількістю йдуть Київська (185) та Дніпропетровська (175) області. Найменша кількість кандидатів проживає у м.Севастополь (2), АР Крим (9) та Луганській (43) області.

Серед кандидатів 795 жінок та 2333 чоловіків. Співвідношення трохи більше, ніж серед кандидатів-мажоритарників (500/3007), але, всеодно, дуже низьке. Гендерний склад партійних списків представлений на рисунку 2:

Dnipr Zveden portret 2

Рисунок 2 — Гендерний склад виборчих списків партій

У принципі, нічого нового на рисунку 2 ми не побачили - жінки складають переважну меншість всіх політичних сил. Єдина партія, в списках якої жінки становлять більшість - "Солідарність жінок України" (45 жінок, 16 чоловіків). Найменш "жіночою" партіями по відношенню жінок/чоловіків є ВІДРОДЖЕННЯ (7 жінок, 83 чоловіки), Громадянський рух (3 жінки, 31 чоловік) та ПРАВИЙ СЕКТОР (3 жінки та 30 чоловіків). Виокремлюється Конгрес Українських Націоналістів - у виборчих списках цієї партії 4 особи і всі - чоловіки.

Гістограма вікового складу майже повторює гістограму для кандидатів-мажоритарників (рисунок 3):

Dnipr Zveden portret 1

Рисунок 3 — Рік народження кандидатів у депутати

Згідно з даними ЦВК, найстаршим кандидатом є Павличко Дмитро Васильович: №133 у списку Блоку Петра Порошенка; дата народження 28 вересня 1929 року. Наймолодшим кандидатом є Амідала Падме Миколаївна: №4 у списку Інтернет партії; дата народження 2 жовтня 1993 року.

Серед найпоширеніших прізвищ фігурують Кравченко (12), Мельник (12), Шевченко (11). Найпоширеніші жіночі імена: Олена (78), Наталія (60), Ольга (60). Серед чоловічих імен, як і у випадку з кандидатами-мажоритарниками, Олександрів найбільше (250). На другому та третьому місці за частістю серед чоловічих імен: Сергій (168) та Володимир (151).

Отже, портрет середньостатистичного кандидата із виборчого списку партій виглядає наступним чином: чоловік у віці 40-45 років, на ім’я Олександр, мешкає у м.Києві.

Матеріал підготовлено:

Василенко Євген - керівник аналітичного відділу ОПОРИ у Дніпропетровській області

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.