На Харківщині цьогорічні дострокові вибори Президента України стануть полем активних дій серед трьох політичних сил, кожна з яких презентує електорату свого кандидата на посаду Президента України. Це ВО “Батьківщина”, Партія регіонів та УДАР.

Найкращі позиції у виборчій гонці у регіоні намагаються забезпечити собі представники провладної “Батьківщини”. Для цього вибудовується чітка партійно-адміністративна вертикаль. Призначення головою Харківською ОДА однопартійця Юлій Тимошенко Ігоря Балути замість члена Партії регіонів Михайла Добкіна стало відправною точкою у збільшенні адміністративного впливу цієї політичної сили в регіоні. Як повідомляє офіційний сайт Харківської облдержадміністрації, в.о. заступника голови ХОДА назначені Василь Хома, Ігор Райнін та Юрій Георгіївський. Перший з яких — Василь Хома — єдиний, хто був заступником за головуванням Михайла Добкіна, два інших є представниками ВО “Батьківщина”.

Після кадрових ротацій в керівництві обласної державної адміністрації зміни почалися і на районному рівні. Протягом останнього місяця з 27 голів райдержадміністрацій були звільнені 11 - всі представники та активні члени Партії регіонів. 7 нових голів РДА вже призначено. В Барвінківському районі головою РДА став Марк Беккер, Великобурлуцькому - Віктор Слиш, Ізюмському - Любов Шамрай, Борівському - Віталій Кіян, Зміївському - Степан Миндарь, Лозівському - Сергій Красноперов. З них перші три вже очолювали райдержадміністрації за часів головування в Харківської ОДА Арсена Авакова. А Сергій Красноперов є головою районної парторганізації ВО “Батьківщина”.

В керівництві силових органів та прокуратури також з'явилися нові обличчя. Прокурором Харківської області став Василь Синчук, який займав цю посаду в період з 2004 по 2010 рік. Начальником управління СБУ в Харківській області призначений Михайло Кубрицький, який у 2009 – 2010 рр. працював першим заступником голови – начальником управління податкової міліції ДПА в Харківській області. Обов'язки керівника Головного управління МВС України в Харківській області тепер виконує Анатолій Дмитрієв, член ВО “Батьківщина”. Обласне управління ДАІ очолює Ігор Швидкий, який займав дану посаду з 2005 по 2011 роки.

На відміну від своїх опонентів, Партія регіонів втрачає власний напрацьований адміністративний ресурс. Окрім звільнених очільників держадміністрацій різних рівнів, скорочуються ряди фракцій Партії регіонів. Вийшли з фракції Партії регіонів в облраді та стали позафракційними 7 депутатів. А в Ізюмській районній раді саморозпустилася вся фракція Партія регіонів.

Здали свої партійні квитки три тепер вже колишніх представники Партії регіонів в місцевих органах влади та органах місцевого самоврядування Харківщини — один голова РДА - Близнюковської та двоє очільників райрад — Близнюківської та Ізюмської.

Тим не менш, Харківська область і надалі залишається вотчиною висуванця-регіонала Михайла Добкіна. Тут його знають як колишнього мера та екс-голову ОДА. Рупором його агітаційної роботи продовжує бути «Сьомий канал» з новинними випусками “Харьковские известия”. Опозиційні до них новини АТН з вересня 2011 року були виключені з ефірного мовлення. На сьогодні випуски цього ресурсу виходять в ефір, але тільки пізно вночі після закінчення ефіру «Сьомого каналу».

Позитивним чинником в виборчій кампанії для цього кандидата є те, що дійсним міським головою Харкова є Геннадій Кернес. Саме він керував передвиборчою кампанією та привів до перемоги Михайла Добкіна, коли той балотувався на мера міста в 2006 році. Обидва політики 1 лютого 2014 року заснували Всеукраїнський громадський союз “Український фронт”. Ця організація ставила на меті стабілізацію ситуації в південно-східних регіонах країни у зв'язку з подіями під час Євромайдану.

Щоправда, офіційно Геннадій Кернес ще наприкінці лютого публічно відмовився від керівництва виборчою кампанією М. Добкіна.

Під питанням й залишається факт того, як вплине на харківського виборця підтримка Михайла Добкіна донецькими представниками партії.

Ще одним ваговим гравцем на регіональному політичному полі під час президентської виборчої кампанії потенційно стає партія “УДАР”, яка зробила ставку на досить високо рейтингового на Харківщині кандидата Петра Порошенко.

На виборах до Парламенту в 2012 році за партію “УДАР” в Харківській області віддали свої голоси майже 13 % електорату в багатомандатному окрузі. Її суперник ВО “Батьківщина” набрала близько 15 %, а Партія регіонів — 41 %.

Деякою інтригою стало балотування на пост Президента України харківського бізнесмена Андрія Гриненка. Так як до цього цей кандидат не був активний в політичному житті, про нього відомо тільки те, що він є самовисуванцем та не має членства в жодній з партій. В своїй передвиборній програмі акцентує увагу на забезпеченні наповнення держбюджету, реформуванні кредитно-фінансової галузі, створенні  умов для розвитку бізнесу, науки, виробництва, подоланні корупції.

Таким чином, Харків та область протягом квітня-травня стануть ареною напруженої боротьби за крісло керівника країни. До мастодонтів виборчих процесів в Харківській області - історичних опонентів ВО “Батьківщина” з не харків'янкою Юлією Тимошенко та Партії регіонів з харків'янином Михайлом Добкіним — як вагомий гравець приєднався УДАР з Петром Порошенком.

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.