Спільний проект ОПОРИ і Контракти.ua

Для тих, хто досі впевнений, що основною характеристикою Чернігівщини є пресловута депресивність  регіону, пропонуємо подивитися на суспільно-політичну ситуацію, що склалася в області упродовж активної фази виборчого процесу. Наразі за голос пересічного громадянина борються потужні бізнесмени, політичні «важковаговики», міський голова Чернігова, діячі з «радикальними» намірами та «найчесніші» кандидати. Деякі з них «взялися» не тільки за вила, але й «направили» на виборця зброю.

Важко не погодитися, що протягом останнього місяця політичне життя на теренах окремих виборчих округів б’є ключем. Так, активність деяких суб’єктів виборчого процесу збільшилася не тільки в Чернігові, що входить в межі двох виборчих одномандатних мажоритарних округів: № 205 і № 206, а й на території інших міст та районних центрів області. Разом з тим налагоджена партійна робота здебільшого просліджується у підвищенні рівня впізнанності кандидатів по виборчому округу за рахунок партійного бренду. Діяльність такого роду проводить політична партія «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Об’єднана опозиція». Упродовж останніх тижнів, окрім агітки медійних фаворитів, на носіях зовнішньої реклами з’явилася агітаційна продукція ВО «Свобода». Вочевидь, робота обласних осередків партій на Чернігівщині направлена на підвищення рівня медіа-присутності не тільки власних кандидатів, але і «партійного силуету».

Хто і де «іде на ви»

Округ № 205. Примітно, що із 15 офіційно зареєстрованих кандидатів по цьому одномандатному виборчому округу серйозну боротьбу за місце парламентаря ведуть лише двоє політичних гравців. Це діючий міський голова Олександр Соколов (Партія регіонів) та народний депутат, впливовий бізнесмен Валерій Дубіль (Об’єднана опозиція ВО «Батьківщина»). Позаяк день голосування наближається, команди зазначених політичних опонентів вдаються до застосування різних технологій, результати яких перманентно стають продуктом для інформаційної війни, що розгорнулася ще декілька місяців тому. Збільшуються прояви застосування чорних технологій, помітною стає активність технічних кандидатів, серед який у вузьких колах називають самовисуванця Андрія Глабу та кандидата, що позиціонує себе «найчеснішим», Володимира Андрійченка. «Від дверей до дверей», телефонні опитування, дворові зустрічі, круглі столи – в хід ідуть усі методи впливу на електоральну думку з боку обох кандидатів. Відмітимо, що кампанія пана Дубіля останнім часом здебільшого зводиться до вирішення місцевих проблем. Та все ж відповідь на питання, чи планує Валерій Дубіля у разі поразки під час виборчих перегонів парламентського значення зайняти місце міського голови, залишається відкритим.

Округ № 206. Політичне протистояння на території цього виборчого округу в основному зводиться до боротьби за перемогу у виборчих перегонах між самовисуванцем та впливовим бізнесменом Владиславом Атрошенком та першим заступником губернатора Станіславом Прокопенком (Партія регіонів), який активно користується адміністративним ресурсом. Останні дослідження, проведені Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень, говорять про те, що динаміка показників рівня рейтингу Прокопнка достатньо менша за цифри, які соціологи приписують пану Атрошенку. Такі показники експерти пов’язують з активною кампанією по роздачі борошна та олії, отрути від колорадських жуків, подарунків сільським громадам тощо, яку команда Владислава Атрошенка проводила неодноразово. У свою чергу, Станіслав Прокопенко у своїй кампанії, головним меседжем якої є лозунг «не пайками, а ділами», здебільшого роздає тільки… обіцянки.

Яскравим гравцем на політичній арені цього округу є також кандидат від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Володимир Поліщук. У зв’язку з обмеженими ресурсами останній практикує  участь у заходах, які організовуються його політичними опонентами. Такі дії неодноразово призводили до конфліктних ситуацій.

Інші 13 офіційно зареєстрованих кандидатів опосередковано впливають на «політичну погоду» в окрузі.

Більшість кандидатів, які претендують на перемогу в округах, були помічені у порушенні норм виборчого законодавства у питаннях ведення виборчої агітації

Округ № 207. Фаворитом серед кандидатів цього округу є самовисуванець Ігор Рибаков. Боротися за місце під сонцем одеському «парашутисту», як звично називають пана Рибакова у вузьких колах, провладна партія вирішила не заважати. Жодного партійного функціонера з рядів регіоналів ЦВК не зареєструвала. Пан Рибаков на території округу впевнено та наполегливо працює майже упродовж півріччя. Останній має добру впізнаванність серед мешканців районів та сіл, попри те, що особисто на Чернігівщині буває досить рідко. Скласти конкуренцію Ігорю Рибакову мають наміри відомий на теренах округу колишній нардеп Олег Петров, який, до речі, має зареєстрованого двійника, а також Василь Амельченко, представник Радикальної партії Олега Ляшка. Проте очевидним є той факт, що пан Рибаков має набагато більше амбіцій та ресурсів на проведення своєї кампанії. Свою діяльність розгорнули тут й представники різних опозиційних партій та самовисуванці.

Округ № 208 - «найгарячіший» округ зі всіх шістьох. Тут балотується одіозний та скандально відомий Олег Ляшко. Громадянська мережа ОПОРА неодноразово фіксувала випадки, коли проти кандидата застосовувалися брудні технології. Проте майже епічною стала ситуація, коли пан Ляшко особисто упіймав агітаторів, що розповсюджували газети, які, за його словами, містили наклепницькі матеріали. Зазначимо, що медіа-супровід цього конфлікту з боку команди пана Ляшка був забезпечений на вищому рівні.

Політична ситуація в окрузі ускладнюється й тим, що тут працює депутат Київської міськради Михайло Голиця. Побутує думка, що йому конче необхідна депутатська недоторканість, а отже й перемога на виборах. Останній не жаліє для виборців грошей, проте періодично на заходах, організованих паном Голицею, непрошеним гостем з’являється Олег Ляшко.

Також нещодавно хедлайнером окремого сектору вітчизняного медіа-поля став львів’янин Руслан Секела. Агітаційна продукція, на якій кандидат по округу № 208 зображений в стилі мілітарі, наробила ажіотажу навколо персони пана Секели. На противагу Олегу Ляшку з вилами, Руслан Михайлович «направив» на виборця автомат. В експертних колах побутує думка, що головна ціль, яку переслідує Руслан Секела, це розмивання голосів «неугодного»  для амбіційних кандидатів Олега Ляшка.

Округ № 209. Достатньо багато часу на території цього округу працює самовисуванець Іван Куровський. Відомий бізнесмен перманентно користується адміністративним ресурсом і не нехтує грубим порушенням виборчого законодавства. Зазначу, що 4 вересня до ЦВК звернувся Віктор Кульбако кандидат в народні депутати по виборчому округу № 209 від Партії регіонів із заявою про відмову балотуватися. Отож, вочевидь провладного фаворита визначено. Як-то кажуть: «Війна війною, а Куршевель за розкладом».

Округ № 210. Потенційним переможцем по зазначеному виборчому округу є Микола Рудьковський. Опонент від Партії регіонів, які би міг з ним позмагатися за голоси виборців, Анатолій Мирошниченко зійшов з дистанції ще до офіційного старту кампанії. А на його місце прийшов інший кандидат від Партії регіонів Володимир Муха, які наразі не є претендентом на депутатський мандат. Ігор Курган, кандидат від політичної партії «УДАР Віталія Кличка», що пов'язаний з відомим в окрузі російським меценатом Юрієм Коптєвим, може посісти, на думку експертів, друге місце у виборчих перегонах.

В цілому в Чернігівській області для округів притаманні наступні тенденції:

- Для всіх округів, окрім 205-ого, характерна потужна робота самовисуванців, які наразі офіційно чи неофіційно мають підтримку влади. І у разі перемоги на виборах можуть поповнити ряди провладної більшості.

- Кандидати від Партії регіонів, які реально готові боротися за мандат, а не виконувати технічну функцію, є лише в двох округах: № 205 та № 206. При чому однозначну перемогу нікому з них не можна прогнозувати.

- Можна відмітити достатньо незграбний підхід до призначення кандидатів від Об’єднаної опозиції. Більшість з них є маловідомим для широкого загалу особами з обмеженими ресурсами для ведення виборчої кампанії. Це не дозволяє ефективно конкурувати за голоси виборців. Виключенням може бути лише округ № 205.

- Більшість кандидатів, які претендують на перемогу в округах, були помічені у порушенні норм виборчого законодавства у питаннях ведення виборчої агітації.