Об'єднана опозиція "Батьківщина" та партія Віталія Кличка "УДАР" оголосять узгоджених кандидатів, які балотуватимуться на мажоритарних округах, за 12 днів до закінчення виборчої кампанії. Ця новина облетіла країну на початку жовтня. Та чи легко це їм вдасться і чи поступляться кандидати?

Що на округах?

Перше питання, яке відразу виникає, – а чи не запізно узгоджувати кандидатів? До виборів залишилося три тижні, а «Батьківщина» й «УДАР» лише розпочали переговори. Крім того, перемовини ведуться на рівні Києва, а тут, на місцях, кандидати продовжують опонувати один одному.

На Львівщині зараз по трьох з дванадцяти округах проводиться спільна соціологія. Її результати повинні показати, чий кандидат – «УДАРу» чи «Батьківщини» - повинен знятися на користь іншого. Керівник штабу «УДАРу» Петро Адамик  наголошує, що партія готова проводити соціологію по всіх округах, але наразі по 9 округах опозиція відмовилась це робити. «В тому числі й округ № 115 (Сихів). Якщо дотримуватись домовленостей, і соціологія покаже вищий рейтинг опозиційних кандидатів, то ми готові зняти кандидатури представників «УДАРу», - говорить Адамик. Нагадаємо, у ВО №115 точиться боротьба між узгодженим кандидатом Михайлем Хмілем та ударівцем, генеральним продюсером телеканалу ЗІК Дмитром Добродомовим. Результати різних соціологічних досліджень дають можливість говорити про невеликий розрив між кандидатами, тому передвиборча «температура» на цьому окрузі особливо висока.

Також з заявою вже виступив кандидат від «УДАРу» Ігор Самардак (ВО №122). За його словами, його опонент з ВО «Батьківщина» Василь Пазиняк, не дочекавшись результатів соціології, вже переконує виборців, що Самардак зніметься на його користь, тим самим вводячи електорат в оману. На переконання Самардака, у нього виший рейтинг, аніж у Пазиняка, тому саме цей кандидат повинен уступити місце. Видається, що розраховувати на жорстку партійну дисципліну у цьому виборчому окрузі не приходиться.

Таке бажання кандидатів довести кампанію до кінця цілком зрозуміле. По-перше, усі прагнуть, якщо не виграти вибори, то бодай заробити бонуси на майбутнє. Звісно, що рейтингові кандидати залишаються відомими у області і потім можуть пробувати свої сили для кандидування на крісло мера чи балотуватися до обласної ради. Тому, запам’ятатися виборцю другим чи третім за результатами дня голосування краще, аніж взагалі не побачити свого прізвища у бюлетені.

З іншого боку, за останній місяць кандидатами пророблено великий обсяг роботи – організація зустрічей з виборцями, медійна та візуальна реклама, профінансовані концерти, спортивні свята та інші заходи. Усе це потребує чималих фінансових вливань, тому передавати свої здобутки та добрі справи своєму супернику не бажає жоден з кандидатів. Те саме стосується і команди кандидата, його штабу, який, у разі зняття кандидатури, залишиться без роботи.

Пяте колесо у возі?

У цих домовленостях цікаво виглядає Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке узгодило з Об’єднаною опозицією мажоритарників ще перед офіційним стартом виборчої кампанії. Тепер, виглядає так, що до переговорів між «Батьківщиною» та «УДАРом» політична сили Тягнибока стосунку не має. На запитання в прямому ефірі свободівець Юрій Михальчишин, кандидат у ВО №118, підкреслив, що жодної заяви чи іншого документу, який би визначав позицію «Батьківщини» та «УДАРу» він наразі не бачив. «Свобода» на цьому етапі до переговорів не включена взагалі.

Схожу позицію озвучила й Ірина Сех (ВО №119): «Якщо відбудеться така домовленість там, де немає кандидатів від «Свободи», тоді ми будемо підтримувати цього узгодженого кандидата». «На тих округах, де висуваються свободівці, про жодні домовленості мови бути не може», - переконує Сех, наголошуючи при цьому, що переговори тривають лише між двома політичними силами. Те, що партія не включена в комунікацію, підтверджують і слова лідера партії  Олега Тягнибока.

Яким буде результат домовленостей та чи взагалі він буде – питання часу. Наразі, виглядає на те, що ніхто знімати свою кандидатуру не буде, адже момент безболісного узгодження єдиних кандидатів «Батьківщина» та «УДАР» вже проґавили. Інше питання – кому таке зняття кандидатур піде на користь, адже електорат цих партій відрізняється. За ударівців голосуватиме здебільшого молодь та ті, хто розчарувався у політиках, які були вже були при владі чи асоціюються з депутатами Парламентом зразка 2007-ого. Тому, навряд чи зняття на користь узгодженого кандидата від «Батьківщини» додасть йому багато підтримки на виборах.

Ірина Швець,
Прес-секретар кампанії спостереження за парламентськими виборами у Львівській області

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.