Про це повідомив міністра внутрішніх справ Арсен Аваков. Рішення про притягнення студентів Чернівецького національного університету до відповідальності ухвалив Шевченківський суд м. Чернівці 9 листопада. Студентів засуджено за ст.160 Кримінального кодексу (підкуп виборців) до трьох років позбавлення волі з випробувальним строком на один рік. Наразі вирок не набув законної сили, адже може бути оскаржений.

Як повідомив згодом на брифінгу перший заступник начальника УМВС в Чернівецькій області Олександр Чубей, одне з кримінальних проваджень стосується цих трьох фігурантів і вже розглянуте в суді, а інше стосується підозрюваного в організації підкупу, кандидата в депутати Чернівецької міської ради від партії «Рідне місто» Ростислава Білика.  Наразі, як вже повідомляла ОПОРА, Ростислав Білик оголошений в розшук.

За словами правоохоронця, засуджені студенти співпрацювали зі слідством. Як з’ясувалось в ході досудового розслідування, за кожного студента, якого вони заволікали в схему підкупу, вони отримували 100 грн. Загалом правоохоронцями було опитано більше 100 свідків та в ході слідчих експериментів було відтворено, як саме працювала схема з підкупу виборців.

Нагадаємо,  спостерігачі ОПОРИ 25 жовтня 2015 року на дільниці №730506 фіксували масове фотографування бюлетенів студентами, що мешкають в гуртожитках. Бюлетень був заповнений за №14 в списку партій до Чернівецької міської ради («Рідне місто», перший номер в списку – Віталій Михайлішин, кандидат в окрузі – Ростислав Білик). Як зізнались студенти, вони фотографували бюлетені, аби потім отримати обіцяну заздалегідь винагороду.

Вже у вівторок, 27 жовтня, в квартирі, де мешкає кандидат в депутати, викладач Чернівецького національного університету Ростислав Білик, працівниками міліції було здійснено обшук. УМВС в Чернівецькій області тоді повідомило, що такі дії здійснені в рамках кримінального провадження (ст. 160 Кримінального кодексу України, а саме: підкуп виборців), відкритого за заявою ОПОРИ.

Про проблеми на студентських дільницях ОПОРА повідомляла ще під час місцевих виборів в 2010 році. Там були зафіксовані каруселі та фотографування бюлетенів. По округу так само проходив Ростислав Білик. А на парламентських виборах 2012 року на цих же дільницях була зафіксована технологія «червоні ручки», коли за кандидата Віталія Михайлішина відмітки ставились червоною ручкою.

15 листопада 2015 року в Чернівцях відбудеться другий тур виборів мера міста. Які покарання очікують на порушників виборчого законодавства, дивіться у новому ролику від ОПОРИ.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | ТвіттерДовідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.