За перший рік роботи Парламенту лише 34 із 422 (8%) обранців відвідали всі засідання комітетів, до складу яких вони входять. Четверо депутатів були відсутні на всіх засіданнях комітетів, а ще шість - відвідали лише на одному засіданні. Найкращий показник відвідуваності засідань парламентських комітетів  у народних депутатів з рівнем доходів за 2014 рік у розмірі від 500 тисяч до 1 мільйона гривень, найгірший – депутатів, які минулого року отримали дохід у понад один мільйон гривень.  Жінки-депутатки виявилися більш дисциплінованими за чоловіків-депутатів.

ПІДСУМКИ РОБОТИ КОМІТЕТІВ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ: ВІДВІДУВАНІСТЬ, ПРОЗОРІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ

За перший рік роботи Верховної Ради України 8 скликання найкраще відвідували засідання комітетів депутати з фракції «Об’єднання «Самопоміч», показник їх відвідуваності становить 88,21%. Показник відвідуваності фракції «Народний фронт» становить 86,26%, «Блоку Петра Порошенка» – 80%, ВО «Батьківщина» – 76,09%, Радикальної партії – 74,77%, депутатської групи «Воля народу» – 54,84%, групи «Партія «Відродження» – 47,77%, «Опозиційного блоку» – 47,38% та у позафракційних – 62,39%.

Як відзначає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук: «Найкращий показник відвідуваності засідань парламентських комітетів, до складу яких їх обрано, виявлено у народних депутатів з рівнем доходів за 2014 рік у розмірі від 500 тисяч до 1 мільйона гривень (78,12%). На другому місці парламентарі, які у минулому році задекларували менше 100 тисяч гривень (76,4%), на третьому – депутати з доходом від 100 до 500 тисяч гривень (75,37%). Найгірше засідання комітетів відвідують депутати, які минулого року отримали дохід у понад один мільйон гривень (63,46%)».

Відповідно до протоколів засідань, найкраще депутати у період з грудня 2014 року по листопад 2015 року відвідували засідання Комітету з питань науки і освіти – 89,61%. На другому місці – Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики (85,81%), на третьому – Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України (82,83%). Найменш дисциплінованими у вищевказаний період були депутати з Комітету з питань національної безпеки і оборони – 61,11%, Комітету з питань правової політики та правосуддя – 66,34% та Комітету з питань культури і духовності – 66,67%.

Відзначимо, що серед керівного складу депутатських фракцій і груп рекордсменом щодо відвідування комітету, до якого вони належать, став голова фракції «Народний Фронт» Максим Бурбак (був присутній на 18 з 21 засідань або 85,71%) та голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк (був присутній на 18 з 22 або 81,82%). Повним аутсайдером за цим показником виявився голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, який пропустив всі 21 засідання Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (згідно з Протоколами №1-21 засідань Комітету). Також до групи аутсайдерів можна віднести депутатів, які не спромоглися відвідати більше третини засідань комітетів: співголови групи «Відродження» Віктор Бондар (лише 11 з 33 засідань) та Валерій Писаренко (6 із 37 засідань), а також керівник фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко (сумарне число відвідувань двох Комітетів, до яких вона належала, склало 14,2%).

Жінки-депутатки мають кращий показник відвідуваності засідань комітетів, ніж чоловіки-депутати: середній показник відвідуваності жінок-депутатів становить 81,9%, чоловіків – 74%. З 19 комітетів, де присутні жінки-депутати, у 13 кращу відвідуваність мають жінки-депутати, у 6 – чоловіки. Станом на листопад 2015 року 7 жінок-парламентарів (14%) не пропустили жодного засідання комітетів, а чоловіків-депутатів з абсолютним відсотком відвідуваності – 27 (7,4%).

Окрім депутата від ВО «Батьківщина», члена Комітету з питань національної безпеки та оборони Надії Савченко, яку більше року незаконно утримують у російській в’язниці, на жодному засіданні Комітету, до складу якого вони входять, не були присутні чотири народних депутати: Юрій Бойко і Михайло Добкін («Опозиційний блок»), Олександр Пресман («Відродження») та В’ячеслав Богуслаєв («Воля народу»). Протягом року лише на одному засіданні Комітету були присутніми 6 народних депутатів, а саме: Степан Івахів («Воля народу»), позафракційні депутати Андрій Білецький, Костянтин Жеваго та Андрій Денисенко; Дмитро Добкін і Юрій Солод («Опозиційний блок»).

Більшість парламентських комітетів оприлюднюють на власних сайтах протоколи та стенограми засідань, але лише частина з них дотримується визначеного терміну оприлюднення. Лише окремі комітети розміщують на власних сайтах аудіозаписи засідань. Всього 9 парламентських комітетів оприлюднюють на своїх сайтах більше половини суспільно-важливих даних, що стосуються їхньої роботи. 

Vidviduvanist 25 11

Stenograma 25 11

analiz 25 11

ПІДСУМКИ РОБОТИ КОМІТЕТІВ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ: ВІДВІДУВАНІСТЬ, ПРОЗОРІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:                                                                                                                                                     
Анатолій Бондарчук, аналітик ОПОРИ, тел.: +38096 918 74 08
 
(#рада8 #rada8 #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                                                                                 
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.