12 лютого в Українському Домі «Перемога» в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) відбудуться громадські слухання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Тернополя (ПДСЕР) на 2016-2020 роки.

На громадських слуханнях буде представлена оновлена та доповнена версія ПДСЕР для обговорення. Адже важливим фактором зменшення обсягу енергоспоживання в місті та забезпечення подальшого раціонального використання енергетичних ресурсів є зміна свідомості мешканців..

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів» (до якої місто Тернопіль приєдналося 6 липня 2012 року). Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо). Учасники «Угоди мерів» добровільно зобов’язуються підвищувати енергоефективність та нарощувати використання альтернативних і відновлюваних джерел енергії на своїх територіях, а отже – скорочувати споживання традиційних видів палива та зменшувати викиди вуглекислого газу (СО2) у навколишнє середовище щонайменше на 20%.

За ПДСЕР м. Тернополя у 2020 році планується досягнути скорочення викидів СО2 на 22,15%, зменшити споживання основних видів енергетичних ресурсів на 339 698,38 МВт·год/рік та довести використання відновлюваних джерел енергії до 94 025,67 МВт·год/рік.

Проведена оцінка готовності організаційно-управлінської структури Тернопільської міської ради до впровадження та моніторингу стану виконання ПДСЕР, ефективності роботи системи енергетичного менеджменту у місті. Надані пропозиції щодо удосконалення системи енергетичного менеджменту в м. Тернополі..

У ПДСЕР м. Тернополя запропоновано 36 енергоефективних проектів у секторах: громадські та житлові будівлі, міське вуличне освітлення, транспорт, комунальні підприємства тощо. Запланований обсяг коштів, які необхідно скерувати на реалізацію енергоефективних проектів у обраних секторах, становить понад 2,586 млрд грн. Очікувана економія енергії від запланованих енергоефективних проектів – 679396,79 МВт·год/рік

Ознайомитись із повним текстом ПДСЕР можна на тут

В обговоренні візьмуть участь:

  • Павло Савечко, завідувач сектору з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради.
  • Розробники Плану дій сталого енергетичного розвитку
  • Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.
  • Журналісти та представники громадськості.

Дата проведення: 12 лютого 2016 р.
Місце проведення: м. Тернопіль, Український Дім «Перемога».
Початок об 11:00.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Андрій Мартишко
тел.: +38 096 161 82 23